Sport

Marco van Basten biedt excuses aan voor nazigroet-'grap'

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Marco van Basten biedt excuses aan voor nazigroet-'grap'

Marco van Basten maakte gisteravond een misplaatste grap door "Sieg Heil" te roepen na een interview van Hans Kraay jr. met de Duitse trainer Frank Wormuth. Van Basten zat op dat moment bij FOX Sports in de studio en had niet door dat hij ook te horen was voor de kijkers thuis. Sieg Heil werd net als Heil Hitler en Heil, Mein Fuhrer gebruikt als nazigroet tijdens de Tweede Wereldoorlog in nazi-Duitsland.

{twitter https://twitter.com/TheReaIYorin/status/1198317571092754432 }

Excuses

Laten in de uitzending van De Eretribune bood Marco van Basten zijn excuses aan: "Ik zei iets wat later door veel mensen is opgepikt. Het was niet de bedoeling mensen te choqueren, dus excuses hiervoor. Het was meer om het Duits van Hans uit te leggen." Veel mensen en organisaties nemen daar geen genoegen mee. Op social media wordt al gevraagd om zijn ontslag.

Stilte tegen racisme

Marco van Basten heeft Frank Wormuth na de wedstrijd gebeld over de Sieg Heil-uitspraak en zijn excuses aangeboden. Marco van Basten was niet de enige die spijt had van de nazigroet. Ook FOX Sports bood excuses aan. Ze noemen de uitlating ongepast. De timing is extra pijnlijk, want dit is de week waarin bij iedere wedstrijd in de Eredivisie een minuut stilte wordt gehouden tegen racisme. Dat is naar aanleiding van de racistische gebeurtenissen bij FC Den Bosch - Excelsior.

Soms schiet je mis

Bij onze Duitse buren stond de uitspraak van Marco van Basten ook groot op de sportpagina's. Zo noemt Bild het een schandaal. Ze zeggen dat Marco van Basten alles dat tegen racisme wordt gedaan, vertrapt heeft. Der Spiegel is harder: "Op het voetbalveld was Marco van Basten een grote, maar als TV-expert heeft hij de verkeerde toon aangeslagen." In Goedemorgen Eredivisie las Hans Kraay jr. zondagochtend een appje van Van Basten voor waarin Marco lijkt te zeggen dat hij een fout heeft gemaakt en het niet zo bedoelde: "Het leven is als voetbal. Soms schiet je raak, soms schiet je mis. Maar als je mis schiet wil dat niet zeggen dat je een slecht mens bent", aldus Marco.

Ster advertentie
Ster advertentie