Franse keeper Lloris weigert OneLove-aanvoerdersband te dragen op WK
- News
- Franse keeper Lloris weigert OneLove-aanvoerdersband te dragen op WK
Hugo Lloris, keeper en aanvoerder van het Franse nationale voetbalteam, heeft bevestigd dat hij de OneLove-aanvoerdersband niet zal dragen op het WK. De doelman maakte zijn twijfels dinsdag bekend tijdens een persconferentie en gaf een dag later aan een definitief besluit genomen te hebben. "Ik ben vrij duidelijk geweest en heb er niks meer aan toe te voegen", aldus Lloris tegenover persbureau AFP.
OneLove
De OneLove-aanvoerdersband staat voor verbinding en is een actie tegen alle vormen van discriminatie. Veel aanvoerders op het WK zullen de band dragen, onder wie Virgil van Dijk van het Nederlands elftal. De wereldvoetbalbond FIFA heeft echter geen toestemming gegeven voor het dragen van de band.
Respect tonen
De belangrijkste reden voor Lloris om niet mee te doen aan de actie is omdat hij respect wil tonen voor het gastland. "Wanneer we buitenlanders verwelkomen in Frankrijk willen we ook dat zij onze regels en cultuur respecteren. Ik zal hetzelfde doen in Qatar", verklaarde hij afgelopen dinsdag tijdens de persconferentie.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Focussen op voetbal
Volgens Lloris valt er een grote druk van zijn schouders nu hij bekend heeft gemaakt dat hij de band niet zal dragen tijdens het WK. Hij wil zich vanaf nu graag richten op het toernooi. "We moeten voorkomen dat we hier voor en tijdens wedstrijden steeds vragen over krijgen. Het is op een gegeven moment van belang om je te focussen op het voetbal en geen energie te besteden aan zaken die niet onze verantwoordelijkheid zijn."
Onrust in Eredivisie
In de Nederlandse voetbalcompetitie was afgelopen maand veel te doen om het feit dat Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü de regenboogband niet wilde dragen uit religieuze overtuigingen. "Ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat ik respect heb voor iedereen ongeacht religie, achtergrond of voorkeur", verklaarde de middenvelder.
Ook Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi weigerde de OneLove-band te dragen. Hij droeg een alternatieve versie met daarop het woord 'respect'.
WK voetbal in Qatar
Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.
Sportwashing
Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.
Lees ook
Sport
Saoedische miljardair biedt Mike Tyson $700 miljoen voor rematch tegen Jake PaulSport
Mbappé neemt verantwoordelijkheid na nieuwe gemiste penalty: "Ik moet laten zien wie ik echt ben"Sport
Rico Verhoeven voelt einde in zicht: “Het wordt steeds zwaarder”Sport
Rico Verhoeven over Levi Rigters: "Zou mooi zijn als hij het stokje overneemt van mij"