Up 2 Date

Human Rights Watch: 'Lhbt'ers in Qatar willekeurig opgepakt en mishandeld'

foto: AFP | Doha, Qatar
  1. Newschevron right
  2. Human Rights Watch: 'Lhbt'ers in Qatar willekeurig opgepakt en mishandeld'

Veiligheidsdiensten in Qatar hebben de afgelopen drie jaar willekeurig lhbt'ers opgepakt en mishandeld, zo meldt Human Rights Watch in een persbericht. In de periode van 2019 tot vorige maand vonden zeker zes gevallen van 'ernstige en herhaaldelijke mishandelingen' plaats en vijf van seksuele intimidatie. De mensen werden in de publieke ruimte opgepakt "enkel op basis van hun genderexpressie", waarna hun telefoon onwettig werd doorzocht en screenshots werden gemaakt van privégegevens en chats.

Waarschuwing: dit artikel gaat over geweld en haat tegen queer personen.

'Mishandeld in ondergrondse gevangenis'

Human Rights Watch sprak met vier trans vrouwen, een biseksuele vrouw en een homoseksuele man, die vertelden dat ze zonder aanklacht gevangen werden gezet in een ondergrondse gevangenis in de hoofdstad Doha. Daar werden ze ernstig verbaal en fysiek mishandeld, soms tot bewusteloosheid aan toe, en kregen ze geen toegang tot juridische en medische hulp of contact met familie. Eén persoon werd zelfs twee maanden lang afgezonderd opgesloten. Een ander vertelde herhaaldelijk seksueel lastig gevallen te zijn door agenten.

Om weer vrijgelaten te worden, moesten de mensen een verklaring ondertekenen waarin stond dat ze zouden stoppen met 'immorele activiteiten' zoals bijvoorbeeld make-up dragen. Ook moesten de trans vrouwen verplicht conversietherapie volgen in een 'gedragsgezondheidszorgcentrum' van de overheid. "Ze sloegen me elke dag en schoren m'n haar af", aldus een van hen. "Ik heb er nog steeds nachtmerries van en ben doodsbang om in het openbaar te verschijnen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdens voorbereiding op WK

"Terwijl Qatar zich voorbereidt op het organiseren van het WK voetbal houden veiligheidstroepen lhbt-mensen vast en misbruiken ze hen simpelweg voor wie ze zijn, blijkbaar met het vertrouwen dat dat het misbruik van de veiligheidsdiensten niet gemeld en gerapporteerd wordt", aldus lhbt-rechtenonderzoeker Rasha Younes van Human Rights Watch. De organisatie roept de autoriteiten op om dit te stoppen en de FIFA om hierop aan te dringen. "De wereld kijkt toe."

Een woordvoerder van de regering in Qatar heeft de beschuldigingen ontkend. Volgens hem bevat het onderzoek van Human Rights Watch "informatie die categorisch en ondubbelzinnig onjuist is". Verdere uitleg ontbreekt.

Niet welkom?

Homoseksualiteit is strafbaar in Qatar, net als buitenechtelijke seks. Berichten over seksuele geaardheid en genderidentiteit worden in de media gecensureerd, aldus Human Rights Watch. Veel voetbalfans en spelers zijn sinds de aankondiging van Qatar als gastland van het WK voetbal dan ook huiverig over in hoeverre ze welkom zijn in het land. Het hoofd van het organisatiecomité van het toernooi liet vorig jaar in een interview met CNN echter weten dat "iedereen welkom is, zolang ze zich aan de regels houden en de cultuur respecteren". Wat dat precies inhoudt, is niet uitgelegd.

Human Rights Watch wil dat Qatar de wetgeving rondom homoseksualiteit en seks buiten het huwelijk intrekt en dat het land vrijheid van meningsuiting garandeert voor alle inwoners en hen beschermt tegen discriminatie. "En niet alleen voor toeschouwers die naar Qatar gaan voor het WK."

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie