Films, Series & TV

'BOOS' vraagt NOS en NPO waarom zij omstreden WK in Qatar uitzenden

foto: YouTube: BOOS
  1. Newschevron right
  2. 'BOOS' vraagt NOS en NPO waarom zij omstreden WK in Qatar uitzenden

Over ruim twee maanden speelt Nederland op het omstreden WK voetbal in Qatar. Voor de totstandkoming van het toernooi zijn mensenrechten geschonden en kwamen zelfs duizenden mensen om het leven. In een nieuwe aflevering van BOOS vragen Tim Hofman en zijn redactie zich af waarom de NOS en de NPO ervoor kiezen het WK uit te zenden.

Sportwashing

Grote sportevenementen zoals het WK voetbal worden door landen vaak gebruikt om het gastland internationaal in een goed daglicht te zetten. Landen proberen zo in sommige gevallen te verbergen wat er misgaat in hun land, zoals het schenden van mensenrechten. Dat wordt 'sportwashing' genoemd, waar Qatar zich volgens Amnesty International in ieder geval schuldig aan maakt. Alleen al bij het bouwen van voorzieningen en stadions zijn namelijk ruim 6500 mensen om het leven gekomen.

NOS

Aangezien de NOS volgens de mediawet een 'taakomroep' is en daardoor bijvoorbeeld meer geld krijgt dan andere omroepen vanwege het journalistieke belang, vraagt BOOS zich af waarom de NOS ervoor kiest het omstreden WK toch uit te zenden. En als ze het dan toch gaan uitzenden, moet er dan geen disclaimer komen die vermeldt wat er is gebeurd om het WK tot stand te laten komen?

Tim Hofman gaat in de aflevering van BOOS het gesprek aan met Gerard Timmer, algemeen directeur bij de NOS, die beargumenteert dat het uitzenden van het WK in Qatar juist ook een goede manier is om de negatieve kant te belichten en kritisch te zijn. "Als er een partij is om dei kritische kant te belichten, dat is het de NOS", aldus Timmer.

'Standpunt innemen'

Timmer legt vervolgens uit waarom het voor de NOS geen optie is om het WK niet uit te zenden, ondanks dat er mensenrechten zijn geschonden en duizenden doden zijn gevallen. "Als wij het om deze redenen niet uitzenden, zouden wij een standpunt innemen. We zijn een journalistieke organisatie met journalisten in dienst die jou en iedereen vertellen wat er in Nederland en over de hele wereld gebeurt. Op het moment dat wij dat laten beïnvloeden door deze mensenrechtenschendingen of wat dan ook, dan is onze berichtgeving in de toekomst voor eens en voor altijd gekleurd."

Over een disclaimer die vermeldt wat er voor de totstandkoming van het WK is gebeurd, zegt Timmer: "Wij kiezen ervoor om er op een inhoudelijke manier aandacht aan te geven en niet met een pamflet."

Bekijk de hele aflevering van BOOS hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie