Up 2 Date

Nederlandse bedrijven verdienden miljoenen aan bouwprojecten rond omstreden WK in Qatar

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse bedrijven verdienden miljoenen aan bouwprojecten rond omstreden WK in Qatar

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over het WK voetbal in Qatar en het laatste is er nog lang niet over gezegd. Zo blijkt uit onderzoek van Trouw dat verschillende Nederlandse bedrijven goed hebben verdiend aan bouwprojecten voor het omstreden WK in Qatar. De waardes van die bouwprojecten varieerden van minimaal anderhalf miljoen euro tot maar liefst tientallen miljoenen per project.

Nederlandse expertise

Nadat Qatar, door middel van omkoping, door FIFA werd aangewezen als gastland voor het WK begon het Arabische schiereiland met de bouw van WK-faciliteiten. Omdat het land zelf niet genoeg expertise in huis had om die faciliteiten te bouwen, werden Nederlandse bedrijven ingeschakeld. Zo kregen onder andere ingenieursbureaus, architecten en bouwbedrijven klussen aangeboden.

Bedrijven boerden goed

Uit bedrijfsdocumenten, in handen van Trouw, blijkt dat het Nederlandse staalbedrijf Frijns Staal voor ongeveer 7,5 miljoen euro heeft meegebouwd aan een nieuwe luchthaven in Qatar. Ook is er een nieuwe stad gebouwd in Qatar waar Frijns Staal voor twee miljoen euro aan klussen toegewezen kreeg. Ook het bedrijf BAM boerde goed wegens de bouw van de stad. Zo legde het bouwbedrijf voor tien miljoen euro twee pijpleidingen aan. Ook waren er Nederlandse ingenieurs- en architectenbureaus betrokken bij het ontwerpen van een metrostelsel om voetbalsupporters te kunnen vervoeren.

Mensenrechtenschendingen

Het WK dat in de winter zal plaatsvinden in Qatar is al langer omstreden. Niet alleen omdat verschillende topmannen bij FIFA steekpenningen hebben aangenomen, maar ook vanwege de vele mensenrechtenschendingen die gepaard gaan met de bouwprojecten rondom het WK. Bij de voorbereidingen op het WK zijn de afgelopen tien jaar ruim 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen vanwege de slechte arbeidsomstandigheden.

Volgens Trouw is het niet bekend of er bij de Nederlandse bouwprojecten arbeiders zijn omgekomen. Wel blijkt dat sommige bedrijven geen onderzoek deden naar de arbeidsomstandigheden in Qatar. Zo vertelt Hans Verhoeven, directeur van het bedrijf MTD, dat hij dat is vergeten. Zijn bedrijf heeft tien miljoen euro verdient aan watervoorzieningen in stadions en fanzones voor het WK in Qatar.

Ster advertentie
Ster advertentie