Sport

WNBA-basketballers maken statement tegen ongelijkheid tijdens seizoensopening

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. WNBA-basketballers maken statement tegen ongelijkheid tijdens seizoensopening

Het nieuwe seizoen in het Amerikaanse vrouwenbasketbal is geopend met een statement tegen racisme. Tijdens het afspelen van het Amerikaans volkslied bij de eerste WNBA-wedstrijd tussen Seattle Storm en New York Liberty, liepen de speelsters van het veld als protest tegen de sociale ongelijkheid in hun land. De aanvoerders gaven de zelfde avond een korte toespraak gevolgd door een indrukwekkend moment van stilte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Black Lives Matter

De WNBA staat dit seizoen in het teken van rechtvaardigheid en steunt de Black Lives Matter-beweging. Op het basketbalveld stond daarom groot 'Black Lives Matter' geschreven. Ook stonden er overal langs het veld borden met de naam van Breonna Taylor.

Inval

Alle spelers hadden tijdens de wedstrijd de naam van Breonna Taylor op hun jerseys staan. De 26-jarige Afro-Amerikaanse werd in maart doodgeschoten bij een politieinval. De agenten kwamen in burger binnen, waardoor Taylors vriend dacht dat er ingebroken werd en een pistool trok. In het vuurgevecht werd Breonna acht keer geraakt. Een van de agenten is inmiddels ontslagen, maar demonstranten eisen dat iemand gearresteerd moet worden.

Kort seizoen

Het WNBA-seizoen zou eigenlijk op 15 mei al moeten beginnen, maar werd uitgesteld door de uitbraak van het coronavirus. Nu wordt de competitie volledig in Florida gespeeld, zodat alle speelster bij mekaar zijn en de kans op een besmetting kleiner wordt. De competitie is ingekort en de play-offs zijn verkleind.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie