Naar homepage
Sport

Ajax-doelman Onana per direct voor 12 maanden geschorst vanwege doping

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ajax-doelman Onana per direct voor 12 maanden geschorst vanwege doping

Ajax-keeper André Onana is door het tuchtorgaan van de UEFA per direct voor de komende twaalf maanden geschorst. De 24-jarige doelman uit Kameroen liep op 30 oktober tegen de lamp toen er doping in zijn urine werd aangetroffen. Dat laat Ajax weten in een verklaring.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Per ongeluk

In de verklaring van Ajax is te lezen dat Onana op de ochtend van 30 oktober per ongeluk een tabletje van zijn vrouw had genomen toen hij zich niet lekker voelde. Hij vergistte zich en nam onbewust furosemide, een middel dat zijn vrouw eerder voorgeschreven had gekregen.

UEFA

Hoewel het tuchtorgaan van de UEFA erkent dat Onana niet de intentie heeft gehad om vals te spelen, vindt de bond toch dat hij geschorst moet worden. Volgens de UEFA heeft een atleet altijd de plicht om te zorgen dat er geen verboden middel in het lichaam terechtkomt.

In hoger beroep

Onana en Ajax gaan tegen de uitspraak in hoger beroep. Algemeen directeur Edwin van der Sar laat in een verklaring weten dat de schorsing een verschrikkelijke tegenvaller is. Zelf had de club gehoopt op een voorwaardelijke of een veel kortere schorsing: "omdat het aantoonbaar niet bedoeld is geweest om zijn lichaam te versterken en zodoende zijn prestaties te kunnen verbeteren.”

Slecht nieuws

Het is niet het enige slechte nieuws dat Ajax deze week krijgt te verwerken. Zo werd vandaag ook bekend dat Sébastiaan Haller definitief niet mee mag doen in de Europa League. Ajax maakte een grote blunder door de speler, die voor een recordbedrag van 22,5 miljoen naar Ajax is gehaald, niet op de spelerslijst te zetten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Furosemide

Furosemide wordt vaak voorgeschreven bij hart- en nierproblemen. Door het middel ga je meer plassen.

Als je dit middel voor een dopingcontrole neemt, is het moeilijk te achterhalen wat voor middelen er daarvoor zijn gebruikt.

Ster advertentie
Ster advertentie