Sport

Toptennisster Osaka geeft winst op bij toernooi uit protest tegen neerschieten Blake

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Toptennisster Osaka geeft winst op bij toernooi uit protest tegen neerschieten Blake

Tennisster Naomi Osaka (22) heeft zich teruggetrokken op het WTA-toernooi van Cincinnati. Ze had de halve finales bereikt en maakte haar beslissing vlak daarna, uit protest tegen het neerschieten van Jacob Blake.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

sportwereld

De Amerikaanse sportwereld reageerde massaal op het neerschieten van Blake. Onder andere in de NBA (basketbal) en MLS (voetbal) werden sportwedstrijden uitgesteld, omdat sporters protesteren tegen het politiegeweld.

belangrijkere dingen

Naomi, die oorspronkelijk uit Japan komt en opgroeide in Amerika, zou tegen de Belgische Elise Mertens spelen. Die is nu zonder iets te hoeven doen finaliste geworden. "Als zwarte vrouw voel ik dat er momenteel belangrijkere dingen zijn die aandacht verdienen", schrijft Naomi in een verklaring op Twitter.

"Ik verwacht niet dat ik met mijn terugtrekking voor een radicale verandering zorg, maar als ik voor discussie in de overwegend witte sport kan zorgen, is dat een stap in de goede richting. Ik ben er ziek van om de continue genocide van zwarte mensen door de politie te moeten zien. Ik ben er klaar mee om iedere keer weer een nieuwe hashtag zien te verschijnen en het hier steeds weer over te moeten hebben. Wanneer is het eens genoeg?"

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie