Sport

Tennisster Osaka zet protest tegen politiegeweld voort met mondkapjes

foto: YouTube: US Open Tennis Championships
  1. Newschevron right
  2. Tennisster Osaka zet protest tegen politiegeweld voort met mondkapjes

De Japanse tennisster Naomi Osaka zette in de tweede ronde van de US Open haar protest voort tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten. Zij zal het hele toernooi te zien zijn met mondkapjes waarop namen van slachtoffers van politiegeweld staan.

Protestacties

Het is niet de eerste keer dat Osaka tennis inzet als protestactie tegen politiegeweld. Zo trok zij zich vorige week nog terug uit het WTA-toernooi van Cincinnati uit protest tegen het neerschieten van Jacob Blake. Ook in de eerste ronde van de US Open droeg Osaka een mondkapje met de naam van Breonna Taylor daarop geschreven, een zwarte vrouw die in maart door politieagenten dood werd geschoten.

"Tennis wordt over de hele wereld bekeken en ik wil mensen simpelweg iets bijbrengen. Ik heb het gevoel dat ik mijn platform voor iets belangrijks moet gebruiken. Ik heb nog zeven verschillende mondkapjes voor dit toernooi."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elijah McClain

Tijdens haar partij in de tweede ronde tegen de Italiaanse Camila Giorgi (winst in 6-1, 6-2) besloot ze de naam van Elijah McClain op haar mondkapje te zetten. McClain kwam in 2019 om het leven door politiegeweld. "Ik vond het heel pijnlijk om zijn verhaal te horen. Zijn naam is volgens mij lang niet zo bekend als die van George Floyd of Breonna Taylor, dus ik wilde hem vandaag eervol vertegenwoordigen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie