Sport

OM in Spanje eist dertig maanden cel tegen Rubiales na ongevraagde kus aan voetballer

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM in Spanje eist dertig maanden cel tegen Rubiales na ongevraagde kus aan voetballer

Het Spaanse Openbaar Ministerie eist een straf van twee en een half jaar cel tegen Luis Rubiales. Rubiales, de voormalige voorzitter van de Spaanse voetbalbond, hoorde die eis omdat hij de Spaanse voetbalster Jennifer Hermoso ongewenst op haar mond kuste. Het OM stelt dat Rubiales met deze handeling schuldig is geweest aan dwang.

Ongewilde kus

Jennifer Hermoso won vlak voordat ze ongewild gekust werd door Rubiales, het WK Vrouwenvoetbal met haar land Spanje. Na de winst werden de speelsters gefeliciteerd door toenmalig voorzitter Rubiales. Hermoso werd door Rubiales wild geknuffeld en vervolgens gaf hij haar onverwachts een kus op haar mond. Rubiales werd geschorst door de FIFA, legde zijn functie als voorzitter bij de Spaanse bond neer en werd twee maanden geleden officieel vervolgd.

Negatieve reacties

Deze gebeurtenis baarde veel opzien in verschillende landen. Voor een groot deel kreeg Hermoso veel steunbetuigingen van mensen wereldwijd. Hermoso vertelde echter ook dat ze na de gebeurtenis ook veel haatreacties en zelfs bedreigingen aan haar adres kreeg. Zo zei ze in het Spaanse tv-programma Planeta Calleja dat ze veel kritiek zou hebben gekregen omdat het volgens sommigen leek alsof ze de kus op het moment zelf niet erg zou vinden. “Ik was net wereldkampioen geworden. Het was het beste moment van mijn leven. Hoe kan ik dan stoppen met glimlachen”, zo luidde haar reactie.

Over de nare reacties zei Hermoso: “Er werden vreselijke dingen over mij geschreven, zoals: ‘Als ik je op straat zie, steek ik je neer’ of ‘ik zal je knieën breken’. Dat is moeilijk om mee om te gaan.” Toch heeft Hermoso aan het eind van de dag een goed gevoel overgehouden aan haar manier van handelen: “Het heeft mijn persoonlijkheid beïnvloed, maar ook op een positieve manier. Ik heb ook miljoenen positieve reacties gekregen. Ik ben trots, omdat ik het gevoel heb dat ik de juiste dingen heb gedaan.”

Lopende zaken

Naast een celstraf van dertig maanden, eist het OM ook een schadevergoeding van 100.000 euro aan Hermoso. Het is voor Rubiales overigens niet de enige zaak die tegen hem loopt. Hij wordt door het OM ook aangeklaagd voor witwassen en corruptie. Dit zou hij volgens het OM binnen de Spaanse voetbalbond hebben gedaan. Momenteel verblijft Rubiales in de Dominicaanse Republiek: een land zonder uitleveringsverdrag met Spanje. Echter heeft het OM alle vertrouwen dat Rubiales binnenkort terug zal keren om zijn zittingen bij te wonen.

Ster advertentie
Ster advertentie