Sport

Scheidsrechter Nederland-Argentinië naar huis gestuurd door FIFA

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Scheidsrechter Nederland-Argentinië naar huis gestuurd door FIFA

Na de wedstrijd tussen Nederland en Argentinië van afgelopen vrijdag is de veelbesproken scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz naar huis gestuurd door de FIFA. De scheidsrechter deelde in de wedstrijd maar liefst achttien kaarten uit. De Nederlandse arbiter Danny Makkelie maakt samen met elf andere scheidsrechters nog steeds kans op het fluiten van de WK-finale.

Opgefokte sfeer

Tijdens de wedstrijd tussen beide landen liepen de spanningen hoog op. De uitspraken van Van Gaal voorafgaand het duel waren olie op het vuur voor de Argentijnse spelers. Zo zou de Nederlandse bondscoach volgens Argentijnse media gezegd hebben dat Nederland een beter team had en beter voorbereid was op de penalty's. Beide ploegen begonnen met enige vete aan de wedstrijd, wat zich gedurende het duel uitte in een opgefokte sfeer.

Recordaantal kaarten

De Spaanse scheidsrechter Lahoz probeerde de wedstrijd onder controle te houden, wat echter resulteerde in het trekken van een recordaantal kaarten: er werd maar liefst zeventien keer geel en één keer rood uitgedeeld. Lahoz kreeg na de wedstrijd veel kritiek, omdat hij inconsequent floot en de wedstrijd niet onder controle had. Zo zou hij partijdig hebben gefloten, en onder andere Messi vaak het voordeel van de twijfel hebben gegeven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Makkelie kanshebber fluiten finale

Vanwege het rumoer rondom Lahoz heeft de FIFA besloten om de scheidsrechter niet de finale van het toernooi op 18 december te laten fluiten. Na het naar huis sturen van een eerste delegatie scheidsrechters, zijn nog twaalf kandidaten overgebleven die kans maken om de finalewedstrijd van het WK te fluiten. De Nederlandse Makkelie, die naar huis had gemoeten als Nederland de kwartfinale had gewonnen, is ook nog steeds in de race.

FIFA heeft onderzoek gestart

Met zijn vele kaarten behoort de wedstrijd Nederland-Argentinië tot de onsportiefste duels ooit op een WK. De FIFA heeft besloten om een zaak te openen tegen beide landen. Er wordt onderzocht of Argentinië artikel 12 en 16 (wangedrag van spelers en scheidsrechters en orde en veiligheid in wedstrijden) overtreden heeft. Oranje wordt alleen verdacht van het overtreden van artikel 12.

Ster advertentie
Ster advertentie