Sport

1. Newschevron right
  2. Oranje verliest van Argentinië via penalty's na zinderende wedstrijd vol opstootjes

Het Nederlands elftal werd gisteren door Argentinië in de kwartfinales van het WK uitgeschakeld. Na een spannende slotfase en een verlenging met een aantal irritaties, wist Argentinië Nederland te verslaan tijdens de penalty's (4-3). Kroatië wist eerder op de avond te verbazen en won van de titelfavoriet Brazilië.

Uitgeschakeld

Argentinië ging de rust in met een 1-0 voorsprong door een goal van Nahuel Molina. Na een strafschop in de 73ste minuut door Lionel Messi wisten de Argentijnen hun voorsprong te vergroten naar 2-0. Het leek klaar voor Nederland, totdat de de invallers Wout Weghorst en Luuk de Jong het tij keerden.

Nederland besloot in de slotfase vol op de aanval te spelen. Weghorst kopte in de 83ste minuut een voorzet van Steven Berghuis raak in en verkleinde de achterstand tot 2-1. Met tien minuten extra tijd had Oranje net genoeg ruimte om de stand gelijk te krijgen met 2-2. In de elfde en laatste minuut van de extra tijd wist Weghorst deze gelijkmaker te maken na een korte vrije trap van Teun Koopmeiers.

In de verlening werd niet meer gescoord en moest het aankomen op strafschoppen. Virgil van Dijk en Berghuis misten de eerste twee strafschoppen. Argentinië miste maar één keer via Enzo Fernández en de droom voor Oranje stortte in.

Achttien kaarten

De wedstrijd was er een vol opstootjes. De Argentijnen haalden in de laatste fase alles uit de kast en provoceerde het Nederlands elftal met een aantal confrontaties tot gevolg. Er werden maar liefst achttien kaarten uitgedeeld door scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz, waarvan sommigen aan coaches of spelers op de bank. De spelers van Oranje waren niet te spreken over het optreden van de scheids. Frenkie de Jong vermoedt dat de Spanjaard zich geïntimideerd voelde door de Argentijnse spelers.

Gefrustreerde Messi

Na de winst bleven de Argentijnen het Nederlands elftal treiteren. Na de laatste strafschop renden de Argentijnen lachend en gebarend langs het rouwende Oranje. Messi leek het helemaal bont te maken. Hij zou Weghorst vlak na de overwinning hebben uitgescholden. "Waar kijk je naar? Idioot. Loop door", riep hij vlak langs de camera naar Weghorst die buiten beeld stond.

Messi zou later naar Louis Van Gaal zijn gelopen en hem met een handgebaar duidelijk hebben gemaakt dat hij te veel praat. In een interview later op de avond sneert hij nogmaals naar Van Gaal. "Hij zegt dat hij goed voetbal speelt, maar hij brengt alleen lange spelers in en slaat het middenveld over." Ook de Argentijnse doelman Emiliano Martínez zou commentaar hebben gehad op de Nederlandse coach. "Hij zei dat ze in het voordeel zouden zijn als het op penalty’s aankwam, maar hij moet zijn mond houden."

Kroatie - Brazilië

Eerder op de avond wist Kroatië een megastunt uit te halen. Na 0-0 in de reguliere speeltijd en 1-1 in de verlening wist het elftal tijdens de strafschoppen te winnen van de titelfavoriet Brazilië en plaatste zich daarmee voor de halve finales. De teleurstelling bij de Brazilianen was erg groot en vooral Neymar was zichtbaar geëmotioneerd.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.