Sport

Marokko schrijft geschiedenis en gaat voor het eerst naar de kwartfinale op een WK

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Marokko schrijft geschiedenis en gaat voor het eerst naar de kwartfinale op een WK

Het WK-duel tussen Spanje en Marokko is geëindigd in een overwinning voor het Marokkaans elftal. De twee ploegen waren gedurende de wedstrijd erg aan elkaar gewaagd, maar de Leeuwen van de Atlas wisten na een verrassende penaltyreeks Spanje uit te schakelen.

Marokko hield stand

De openingsfase van de wedstrijd verliep wat moeizaam voor Marokko. Zo zette Spanje een aantal keer de aanval in, maar echt grote kansen om te scoren bleven uit. Na zo'n twintig minuten begon Marokko aanvallender te spelen en wist de ploeg van bondscoach Walid Regragui een aantal gevaarlijke momenten te creëren voor de Spaanse doelman Unai Simón. Met name Boufal en Hakimi zorgden vanaf de flanken voor een aantal uitstekende voorzetten.

Ook in de tweede helft en in de verlenging wist Marokko goed stand te houden tegen Spanje. Met name Ziyech, Hakimi en Amrabat vormden een gevaarlijk trio voor het Spaanse doel. Aan de Spaanse kant zorgden vooral Morata, Williams en Olmo voor dreiging, maar beiden teams wisten vrijwel geen openingen te vinden om doelpunten te maken.

Marokko domineert strafschoppenserie

Gedurende de strafschoppenserie ging het helemaal mis voor Spanje. Van de vier strafschoppen wist de ploeg geen enkele keer raak te schieten. Marokko wist daarentegen drie keer te scoren, waardoor het Spanje uitschakelde.

Kwartfinale tegen Portugal of Zwitserland

Het is de eerste keer dat Marokko zo ver komt tijdens een WK. Het elftal schopte het in 1986 tot de achtste finale van het WK, maar verloor toen van West-Duitsland. Aanstaande zaterdag staat het Marokkaans elftal tegenover de winnaar van de wedstrijd Portugal-Zwitserland. Laatstgenoemde wedstrijd vindt vanavond om 20.00 uur plaats.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie