Sport

Marokko als groepswinnaar door naar volgende ronde, België ligt eruit

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Marokko als groepswinnaar door naar volgende ronde, België ligt eruit

Marokko heeft de groepswinst gepakt in groep F van het WK voetbal in Qatar. De 'Leeuwen van de Atlas' sluiten de laatste wedstrijd in de groepsfase af met een 2-1 overwinning tegen Canada. Naast Marokko heeft ook Kroatië een plek bij de laatste 16 weten af te dwingen. De Kroaten hielden België op 0-0, waarmee het avontuur voor de Belgen tot een eind komt.

2-1 winst

Marokko begon vandaag goed aan de wedstijd. Hakim Ziyech bracht de ploeg namelijk al in de 4e minuut op voorsprong. Niet veel later werd de score verdubbeld door Sevilla-speler Youssef En Nesyri. De spanning kwam terug in de wedstrijd door een eigen doelpunt van de Marokkaanse verdediger Nayef Aguerd. Hoewel er nog wel wat Canadese mogelijkheden waren op de gelijkmaker, bleef de 1-2 tussenstand uiteindelijk tot het einde van de wedstrijd op het scorebord staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tweede keer in geschiedenis

Met de overwinning verzekert Marokko zich voor de tweede keer in de geschiedenis van een plek in de achtste finales. De ploeg verloor in 1986 van West-Duitsland en staat komende week dus voor de opgave om voor het eerst de kwartfinale van het WK te behalen. Marokko speelt dinsdag tegen de nummer twee van groep E. Vanavond wordt duidelijk of dat tegen Spanje, Duitsland, Costa Rica of Japan is.

België uitgeschakeld

In België is de stemming minder euforisch dan in Marokko. Hoewel de 'Rode Duivels' als een van de titelfavorieten gezien werden, hebben ze die verwachtingen niet waar kunnen maken. De nummer drie van het WK 2018 kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Kroatië, ondanks vele grote kansen. Zo raakte Romelu Lukaku de paal en wist hij de bal in de slotfase zelfs voor een leeg doel niet te scoren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het WK in Qatar is erg omstreden. Zo zijn FIFA-leden omgekocht om op Qatar te stemmen als gastland. Qatar wil met dit WK zijn imago oppoetsen, maar bij de realisatie van het WK zijn mensenrechten geschonden. Om dit WK te kunnen laten plaatsvinden, zijn enorm veel arbeidsmigranten uitgebuit en zelfs overleden. Ze moesten volgens Amnesty bijvoorbeeld werken in extreme hitte en in onveilige werkomstandigheden. Daarnaast is homoseksualiteit verboden en leven vrouwen onder een voogdijsysteem, waardoor mannen over hen beslissen. Dit maakt Qatar volgens velen een ongeschikt gastland.

Ster advertentie
Ster advertentie