Sport

Marokko houdt kostbaar punt over aan eerste groepswedstrijd tegen Kroatië

1. Newschevron right
  2. Marokko houdt kostbaar punt over aan eerste groepswedstrijd tegen Kroatië

Marokko heeft een kostbaar punt overgehouden aan de eerste groepswedstrijd van het WK. De Leeuwen van de Atlas namen het op tegen Kroatië, de verliezend WK-finalist van 2018, en speelden met 0-0 gelijk.

Bekende namen

Marokko begon aan de wedstrijd met enkele bekende namen die ooit in Nederland voetbalden, namelijk Sofyan Amrabat, Noussair Mazraoui en sterspeler Hakim Ziyech. AZ-speler Zakaria Aboukhal zat de hele wedstrijd op de reservebank. De grootste dreiging aan de kant van Marokko kwam in de eerste helft vanuit Hakim Ziyech, die het meest probeerde te forceren. Dat was, helaas voor de Marokkanen, zonder succes.

Kroatië grootste kansen in eerste helft

Over het algemeen had Kroatië in het eerste bedrijf het betere van het spel en bracht Marokko zichzelf een aantal keer in gevaar door de bal op kinderlijke wijze in te leveren bij de Kroaten. Zo kwamen de Leeuwen van de Atlas in de zeventiende minuut goed weg na een afstandsschot van Ivan Perisic, die de bal na een fout van Selim Amallah in zijn voeten geschoven kreeg. De bal ging maar net over, tot opluchting van Marokko.

De grootste kansen kwamen vlak voor rust. Kroatië-aanvaller Nikola Vlasic kreeg na een voorzet van teamgenoot Borna Sosa een gouden kans van dichtbij, maar het schot werd op goede wijze tegengehouden door Marokko-keeper Yassine Bounou. Even later stond Luka Modric helemaal vrij om te schieten aan de rand van het zestienmetergebied, maar dat schot ging uiteindelijk hoog over.

Kans en blessure Mazraoui

De gehele wedstrijd was niet om over naar huis te schrijven, maar de tweede helft was in ieder geval ietsjes levendiger dan de eerste. Ook toonde Marokko zich een stuk strijdlustiger. Na vijf minuten kwam de eerste redding van Kroatië-keeper Dominik Livakovic na een goede kopbal van Mazraoui. Daarbij viel Mazraoui geblesseerd uit doordat hij verkeerd terechtkwam. De ernst van de blessure is nog niet bekend.

Een minuut na de kans van Mazraoui kwam Marokko goed weg na een corner van Kroatië, waarbij Amrabat een schot van de Kroaat Lovren van de lijn haalde. Amrabat was aan de kant van Marokko overigens een van de betere spelers als stofzuiger op het middenveld. In de 65ste minuut kwam de volgende grote kans voor Marokko. Zo maakte Achraf Hakimi het de keeper van Kroatië knap lastig na een loeiharde indirecte vrije trap.

Terugkeer Hamdallah

Het laatste grote hoogtepunt aan de kant van Marokko kwam in de 81ste minuut, toen Abderrazak Hamdallah binnen de lijnen kwam. De aanvaller keerde daarbij terug nadat hij in 2019 na onenigheid afscheid nam van het Marokkaanse elftal. Het inbrengen van Hamdallah zorgde voor veel gejuich en hoop, maar ook hij kon het verschil niet maken. De wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.