Sport

Qatar verbiedt vlak voor start WK toch verkoop van alcohol in stadions

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Qatar verbiedt vlak voor start WK toch verkoop van alcohol in stadions

Een paar dagen voor de start van het WK voetbal heeft Qatar het verkopen en nuttigen van alcohol in en rond de stadions alsnog verboden. Wereldvoetbalbond FIFA gaat het besluit naar verwachting later op de dag bekendmaken. Dat melden verschillende media, waaronder The New York Times.

Update 18 November, 13.15 uur:
Wereldvoetbalbond FIFA laat in een verklaring weten dat er inderdaad geen bier meer verkocht zal worden in en rondom de stadions. "Na discussies tussen de autoriteiten van het gastland en de FIFA is besloten om de verkoop van alcoholische dranken te concentreren op het FIFA Fan Festival, andere fanbestemmingen en locaties met een vergunning. Verkooppunten voor bier worden verwijderd uit de stadions."

Regels aangepast

Met dit verbod zijn de afspraken rond het toernooi op het laatste moment alsnog aangepast. In de handleiding voor fans staat nu nog dat ze drie uur voor de wedstrijden en een uur na het laatste fluitsignaal Budweiser-bier mogen kopen in en bij de stadions. Onduidelijk is of de nieuwe regels ook voor de speciaal ingerichte fanzones gaan gelden.

Strenge regels alcohol

In het conservatief-islamitische Qatar gelden altijd al strenge regels voor het gebruik van alcohol. Drinken in het openbaar is nergens toegestaan. Alcohol is wel verkrijgbaar in het land, maar de drankjes zijn gigantisch duur. Tijdens het WK zou er een uitzondering worden gemaakt, waardoor voetbalfans op straat een biertje zouden mogen nuttigen om de overwinning van hun team te vieren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Budweiser

FIFA heeft een groot sponsorcontract met de Amerikaanse bierbrouwer Budweiser. De bierbrouwer betaalt de FIFA tientallen miljoenen zodat de naam van het bedrijf op reclameborden staat en alleen bier van Budweiser in stadions kan worden geschonken.

Eerder deze week werd bekend dat het WK-organisatiecomité had geëist om de rode Budweiser-tenten in de buurt van de acht WK-stadions naar een minder opzichtige locatie te verplaatsen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vip-behandeling

Als de regels worden aangescherpt, geldt dit niet voor de skyboxen waar de FIFA-bobo's zich bevinden. Zij zouden tijdens de wedstrijden nog gewoon alcohol kunnen drinken. Zonder te betalen natuurlijk. Een Amerikaanse krant vroeg Budweiser om een reactie op deze situatie, maar een woordvoerder bleek niet in staat om direct te reageren.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie