Up 2 Date

Oranje speelt toch niet met OneLove-band na aankondiging gele kaart van FIFA

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Oranje speelt toch niet met OneLove-band na aankondiging gele kaart van FIFA

Virgil van Dijk zal vanmiddag tijdens de WK-wedstrijd tegen Senegal toch niet met een OneLove-aanvoerdersband spelen. De KNVB ziet van dit plan af, omdat de FIFA heeft aangekondigd dat de aanvoerder van Oranje hier anders een gele kaart voor zal ontvangen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gele kaart

In een verklaring schrijft de KNVB dat ze vandaag, uren voor de eerste wedstrijd, te horen hebben gekregen dat de FIFA Van Dijk een gele kaart zal geven als hij de OneLove-aanvoerdersband draagt. "We betreuren het ten zeerste dat het niet gelukt is om gezamenlijk tot een redelijke oplossing te komen", schrijft de KNVB. "Wij staan voor de OneLove-boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijden winnen. Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met het krijgen van een gele kaart."

OneLove

De plannen voor het dragen van de OneLove-band maakte onderdeel uit van de OneLove-campagne die staat voor verbinding en strijdt tegen elke vorm van discriminatie. Naast Nederland steunen ook Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken de actie. Het is niet bekend hoe zij op de sancties van de FIFA reageren.

Het WK in Qatar is erg omstreden. Zo zijn FIFA-leden omgekocht om op Qatar te stemmen als gastland. Qatar wil met dit WK zijn imago oppoetsen, maar bij de realisatie van het WK zijn mensenrechten geschonden. Om dit WK te kunnen laten plaatsvinden, zijn enorm veel arbeidsmigranten uitgebuit en zelfs overleden. Ze moesten volgens Amnesty bijvoorbeeld werken in extreme hitte en in onveilige werkomstandigheden. Daarnaast is homoseksualiteit verboden en leven vrouwen onder een voogdijsysteem, waardoor mannen over hen beslissen. Dit maakt Qatar volgens velen een ongeschikt gastland.

Ster advertentie
Ster advertentie