Up 2 Date

Aanvoerders profvoetbalclubs: 'racisme komt vaker voor dan gedacht'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aanvoerders profvoetbalclubs: 'racisme komt vaker voor dan gedacht'

Voor velen zal het helaas geen verrassing zijn, maar racisme in het profvoetbal komt nóg vaker voor dan nu bij de meeste mensen bekend is. Dat bevestigt een onderzoek van EenVandaag en spelersvakbond VVCS. Van de 28 ondervraagde aanvoerders van betaalde clubs gaven er 21 aan dat racistische uitingen vaker voorkomen dan zichtbaar is in het nieuws.

Wekelijks racistische opmerkingen

Het onderzoek werd gedaan naar aanleiding van het incident rondom Excelsior-speler Ahmed Mendes Moreira, die eind vorig jaar racistisch bejegend werd tijdens een wedstrijd tegen FC Den Bosch. Van de ondervraagde aanvoerders maken tien zelf regelmatig soortgelijke racistische uitingen mee binnen hun team. Vier van hen zelfs wekelijks. Ze stelden dat die uitingen in de meeste gevallen afkomstig zijn van de tribune.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen plan

Opvallend is dat maar zeven aanvoerders lieten weten dat er een duidelijk plan is binnen de club voor situaties als die van Moreira, bijvoorbeeld samen het veld verlaten. Eén aanvoerder liet zelfs weten dat clubs tegenwerken in de aanpak tegen racisme. "Ik zie vaak bij jeugdwedstrijden dat er niet wordt geluisterd als er bezwaar wordt gemaakt tegen racistische opmerkingen. Het gebeurt heel vaak dat degene die bezwaar heeft gemaakt een sanctie krijgt."

Nieuwe maatregelen

Veel voetballers hebben behoefte aan duidelijke regels en strengere maatregelen vanuit de overheid en de KNVB. "Het is een breder maatschappelijk probleem", aldus een van de ondervraagden. Die regels en maatregelen komen er als het goed is snel aan. Het kabinet en de KNVB presenteren deze week namelijk een plan met daarin nieuwe maatregelen om racisme in het voetbal aan te pakken, zoals betere camera's en een persoonsgerichte aanpak voor daders.

Bewustwording

Naast straffen voor daders roepen meerdere spelers ook op tot meer bewustwording: "Er wordt veel gedaan om supporters die zich misdragen aan te kunnen pakken. Echter op bewustwording is nog steeds winst te boeken. Bewustwording zorgt hopelijk voor meer sociale controle."

Ster advertentie
Ster advertentie