Sport

Spanje over WK-duel met Marokko: "Het wordt een lastige wedstrijd"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Spanje over WK-duel met Marokko: "Het wordt een lastige wedstrijd"

Spanje verwacht aanstaande dinsdag een pittige WK-wedstrijd te gaan spelen tegen Marokko. Dat liet de Spaanse voetballer Rodrigo Hernández, ook bekend als Rodri, weten aan de pers in Qatar. De verdediger is vooral onder de indruk van de voetbalkunsten van Hakim Ziyech, de aanvaller van Marokko.

"Hij is heel goed"

Rodri, die vaker tegenover Ziyech staat in de Engelse competitie, weet wat de kwaliteiten van Ziyech zijn en noemt de vleugelaanvaller van Marokko een "een geweldige speler". "Hij is heel goed. Hij heeft een geweldige traptechniek en heeft gevaarlijke schoten in huis", aldus de Spaanse verdediger. "Hij is een sleutelspeler bij Marokko, maar het elftal heeft meer spelers dan alleen Ziyech. Het is een sterke ploeg en ze hebben goede spelers voorin. Het wordt een lastige wedstrijd."

Tweede in de poule

Spanje bereikte de achtste finales van het WK door als tweede te eindigen in de groepsfase. Het team stond lange tijd op de eerste plaats in poule E, maar moest de koppositie uiteindelijk afstaan aan Japan na een 2-1-nederlaag tegen het Aziatische land.

Eerste in de poule

Marokko wist alle verwachtingen te overtreffen door eerste te worden in groep F. Het Spaanse elftal is zich er dan ook bewust van dat ze dinsdag tegenover een sterke tegenstander staan. "Het is een geweldig team. Het is één van de beste ploegen in Afrika. Ze hebben kwaliteitsspelers en het gaat erg moeilijk worden. We zullen zien wie sterker is, maar ze waren wel eerste geworden in de groepsfase en dat zegt wel wat", aldus Rodri.

Marokko-Spanje

Marokko speelt dinsdagmiddag om 16.00 uur (Nederlandse tijd) tegen Spanje in het Education City Stadium. De winnaar van het WK-duel neemt het in de kwartfinales op tegen Portugal of Zwitserland. Laatstgenoemde landen strijden morgenmiddag om 20.00 uur voor een plek in de kwartfinales.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie