Sport

Marokkaanse fans bedanken politie voor veiligheid na overwinning op WK

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Marokkaanse fans bedanken politie voor veiligheid na overwinning op WK

Marokko heeft zich gisteren als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal. De mijlpaal werd groots gevierd door Marokkaanse fans wereldwijd. Hoewel veel supporters negatief in het nieuws komen vanwege rellen, laten velen zich ook van hun goede kant zien. Zo is er onder meer een filmpje opgedoken van fans die de politie toezingen om ze te bedanken. Ook zijn er beelden van Marokkaanse fans in België die een menselijke ketting maken om rellen te voorkomen.

'Agenten bedankt!'

In een van de video's is te zien dat een man een grote groep fans toespreekt. "Deze is voor de agenten die ons steunen, met ons feesten en met ons juichen", legt hij uit. "Agenten bedankt, agenten bedankt!", klinkt het vervolgens in koor.

De politie is zichtbaar verrast door de dankbaarheid van de Marokkanen en de agenten kunnen een grote glimlach dan ook niet verbergen, terwijl ze ondertussen springend en zingend genieten van hun moment of fame.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Menselijke ketting

Ook in Brussel laten supporters zich van hun goede kant zien. Zo schrijft het Belgische Nieuwsblad dat grote rellen uitbleven dankzij de Marokkaanse gemeenschap. "Ouderen en autoriteitsfiguren binnen de gemeenschap probeerden een escalatie te vermijden en maakten een menselijke ketting om een confrontatie te voorkomen."

De menselijke ketting was ook in Antwerpen terug te zien. "We willen de inzet van de jeugdwerkers en de burgervaders benadrukken, die in overleg met de politie zoveel mogelijk op de jongeren hebben ingepraat om escalatie te vermijden. Op een bepaald moment leverde dat een opmerkelijk beeld op ter hoogte van het Astridplein, waar een menselijke ketting vermeed dat een groep relschoppers de confrontatie met de politie aanging. Dat kunnen we alleen maar toejuichen", aldus de Antwerpse politie tegenover VRT.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dinsdag tegen Spanje

Marokko plaatste zich gisteren als groepswinnaar van groep E voor de volgende ronde door Canada met 2-1 te verslaan. Het is de eerste keer in 36 jaar dat de ploeg bij de laatste 16 van het WK zit. De 'Leeuwen van de Atlas' nemen het in de achtste finale op tegen Spanje, dat gisteren ternauwernood wist te ontsnappen aan een uitschakeling.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie