Up 2 Date

FIFA bevestigt overlijden van Filipijnse arbeidsmigrant tijdens WK

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. FIFA bevestigt overlijden van Filipijnse arbeidsmigrant tijdens WK

De FIFA heeft het overlijden van een arbeidsmigrant tijdens het WK in Qatar bevestigd. Een arbeider van Filipijnse afkomst zou deze week bij een ongeluk tijdens reparatiewerkzaamheden aan het teamhotel van de delegatie van Saoedi-Arabië om het leven zijn gekomen. "De wereldvoetbalbond is diep bedroefd over deze tragedie. Onze gedachten en ons medeleven gaan uit naar de familie van deze arbeider", laat de FIFA weten in een verklaring.

Ongeval met heftruck

Volgens sportwebsite The Athletic was het slachtoffer, een man van rond de veertig, werkzaam op een heftruck toen hij uit het voertuig viel. Vervolgens kwam de arbeider met zijn hoofd op het beton terecht, waarna hij overleed. De Qatarese autoriteiten hebben een onderzoek gestart naar het ongeval.

Velen doden door bouw stadions

Hoewel de FIFA nu bevestigt dat er tijdens het toernooi één arbeider is omgekomen, zijn er in de aanloop naar het WK bij de bouw van de voorzieningen en stadions volgens mensenrechtenorganisaties al zeker 6500 doden gevallen. De vele sterfgevallen zijn de oorzaak van de slechte werkomstandigheden voor de arbeiders. Zij waren vooral afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en heeft de FIFA veel signalen genegeerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Compensatiefonds

WK-voorzitter Hassan Al-Thawadi liet zich eerder al uit over het aantal migranten dat zou zijn overleden bij de bouw van de stadions. Volgens hem gaat het om 400 tot 500 slachtoffers. Hoewel Al-Thawadi aangeeft dat er aanpassingen in de manier van leven in Qatar in gang gezet zijn, vinden veel landen en organisaties dat er meer actie ondernomen moet worden. Zo heeft een werkgroep van de Europese voetbalbond UEFA gepleit voor een compensatiefonds voor de arbeidsmigranten en hun nabestaanden.

Het WK in Qatar is erg omstreden. Zo zijn FIFA-leden omgekocht om op Qatar te stemmen als gastland. Qatar wil met dit WK zijn imago oppoetsen, maar bij de realisatie van het WK zijn mensenrechten geschonden. Om dit WK te kunnen laten plaatsvinden, zijn enorm veel arbeidsmigranten uitgebuit en zelfs overleden. Ze moesten volgens Amnesty bijvoorbeeld werken in extreme hitte en in onveilige werkomstandigheden. Daarnaast is homoseksualiteit verboden en leven vrouwen onder een voogdijsysteem, waardoor mannen over hen beslissen. Dit maakt Qatar volgens velen een ongeschikt gastland.

Ster advertentie
Ster advertentie