Sport

WK-voorzitter geeft toe: "Niet 3, maar 400 tot 500 arbeiders omgekomen"

foto: YouTube: Piers Morgan Uncensored
  1. Newschevron right
  2. WK-voorzitter geeft toe: "Niet 3, maar 400 tot 500 arbeiders omgekomen"

Hassan Al-Thawadi, voorzitter van de organisatie die verantwoordelijk is voor het WK voetbal in Qatar, heeft zich uitgelaten over het aantal migranten dat is omgekomen bij onder meer de bouw van de stadions. Dat doet hij in gesprek met Piers Morgan. Volgens hem gaat het om 400 tot 500 doden en niet 3, wat eerder door onder meer zijn eigen comité beweerd werd.

'Werkgerelateerd'

Volgens Al-Thawadi klopt het dat er 3 mensen om het leven zijn gekomen door 'werkgerelateerde redenen' bij de bouw van de stadions. Daarnaast zijn er 37 mensen om het leven gekomen bij de bouw van de stadions door redenen die niet werkgerelateerd waren. In dat kader is er volgens de voorzitter wel informatie achtergehouden. De andere honderden migranten zijn volgens Al-Thawadi om het leven gekomen "als gevolg van deelname aan projecten verbonden aan het toernooi".

Katalysator

Al-Thawadi betreurt de negatieve gebeurtenissen rondom het WK. Volgens hem zijn er inmiddels aanpassingen in de manier van leven in gang gezet in Qatar, mede door het WK. "We wisten al voor de toewijzing van het toernooi dat er zaken verbeterd moesten worden. Het WK heeft daarin gefungeerd als een katalysator", waarmee de voorzitter wil aangeven dat het eindtoernooi uiteindelijk een positieve bijdrage heeft op het succesvol doorvoeren van veranderingen in het land.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veel onduidelijk

Al-Thawadi vertelt in de tv-show Piers Morgen Uncensored dat hij het ermee eens is dat er dingen moeten veranderen. Er is al lange tijd veel onduidelijkheid en discussie over de gebeurtenissen rondom de bouw van de stadions in aanloop naar het WK. Zo zijn er volgens The Guardian sinds de aankondiging van het toernooi meer dan duizenden mensen omgekomen.

Ook mensenrechtenorganisaties laten van zich horen. Zij spreken van honderden tot mogelijk duizenden arbeidsmigranten die bij de werkzaamheden overleden zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Maar' 3 doden

Net als Al-Thawadi's comité verkondigde FIFA-voorzitter Gianni Infantino eerder dat er 'maar' 3 doden waren gevallen bij de bouw van de stadions. "Dat zijn er 3 te veel", zei Infantino in januari. Hij legde daarnaast uit dat er geen misstanden in Qatar geconstateerd waren. "De arbeidsomstandigheden zijn dezelfde als in Europa."

De secretaris-generaal van de KNVB, Gijs de Jong, werd destijds verrast door de uitspraken van Infantino. "Laten we ons vooral concentreren op het werken aan een betere toekomst. Maar het heeft ons verbaasd", aldus De Jong.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie