Films, Series & TV

Danny Ghosen mag Oranje-spelers niet spreken over Qatar: "Mogen niks zeggen van KNVB"

foto: VPRO
  1. Newschevron right
  2. Danny Ghosen mag Oranje-spelers niet spreken over Qatar: "Mogen niks zeggen van KNVB"

In het programma In de schaduw van het WK legt Danny Ghosen de misstanden rondom het WK voetbal in Qatar bloot. In de tweede aflevering probeert hij met de spelers van het Nederlandse elftal in gesprek te gaan over de situatie in Qatar en of zij zich hier verantwoordelijk voor voelen. "Het lijkt erop dat ze van de KNVB helemaal niks mogen zeggen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Statements

Hoe meer er bekend wordt over de schrijnende situatie in Qatar, hoe meer teams van verschillende landen zich op een bepaalde manier uitspreken tegen deze misstanden. Zo kwamen de spelers van het Duitse elftal vorig jaar het veld op met letters op hun shirts die gezamenlijk de tekst 'Human rights' vormden. Het Noorse team deed dit op zijn beurt met shirts met de tekst 'Fair play for migrant workers'. Vorige week kwamen ook de Australische spelers met een duidelijk statement dat in de video hieronder te zien is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Football supports change"

Het lijkt er op dat de Oranje-spelers zich een stuk minder uitspreken. De KNVB kwam vorig jaar met de slogan 'Football supports change', maar verder blijft het angstvallig stil als er naar de situatie in Qatar wordt gevraagd. Het Nederlands elftal heeft strenge instructies gekregen van de KNVB om niet met de pers te praten. Wanneer Danny de Oranje-spelers treft bij het hotel, zorgt de beveiliging van de KNVB er van ook voor dat hij niet in de buurt de spelers kan komen. Wanneer een speler toch aangeeft met Danny te willen praten, komt de beveiliging er al snel tussen en vertelt de speler dat dit niet de bedoeling is. Alle communicatie over het WK gaat via de secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong.

Verbeteringen

De Jong geeft in verschillende interviews aan dat het WK juist heeft gezorgd voor verbeteringen in Qatar en dat arbeidsmigranten blij zijn met de veranderingen. Amnesty heeft hier onderzoek naar gedaan en concludeert dat er in theorie inderdaad veel veranderd is, maar dat dit in praktijk een ander verhaal is. "Het minimumloon dat er officieel is, wordt vaak niet uitbetaald. Je kan als arbeidsmigrant niet van werkgever veranderen en je paspoort wordt nog steeds ingenomen. Er moet dus nog veel meer veranderen, maar we zitten al vlak voor het toernooi. Dat kan dus bijna niet meer."

"Voetbal heeft niks met politiek te maken"

Voor de rest wil de KNVB niet veel kwijt over de 6500 doden; naast wat vaste statements wordt er amper met de pers gesproken. Ruimte voor moeilijke vragen lijkt er sowieso niet te zijn. Danny vraagt andere voetbalkenners wat zij ervan vinden dat er zo weinig over de schrijnende situatie in Qatar gepraat wordt.

"De grootste dooddoener die je hoort is: voetbal heeft niks met politiek te maken", antwoord Johan Derksen op Danny. "Voetbal heeft alles met politiek te maken." Derksen hoopt dat de spelers zich in Qatar toch durven uit te spreken over de situatie, ook al doet de KNVB dit niet. "Een speler van het WK in Qatar heeft uiteindelijke de meeste macht. Als diegene een politieke analyse geeft van wat er allemaal verkeerd gaat, staat de hele wereldpers er omheen. Al zou die speler het alleen maar doen om het weer eens onder de aandacht te brengen. Maar dat doen ze niet, want het is een te ver van hun bed show."

In de schaduw van het WK

Danny zoekt in zijn programma ook uit wie de slachtoffers en de nabestaanden gaat betalen en om hoeveel geld dit precies gaat. De laatste aflevering van In de schaduw van het WK is op 8 novermber om 21.05 uur te zien op NPO 2. Op 14 november om 20.30 uur volgt een langere documentaire.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie