Sport

Qatar betaalt tickets Oranjefans in ruil voor positieve pr over WK op social media

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Qatar betaalt tickets Oranjefans in ruil voor positieve pr over WK op social media

Vijftig supporters van het Nederlands elftal mogen volgende maand gratis naar het WK voetbal. Qatar betaalt namelijk zowel het verblijf als de tickets van de Oranjefans en vraagt hen in ruil daarvoor om zich positief uit te laten over hun ervaringen tijdens het WK in de Golfstaat. Die lofuitingen worden naar verluidt door de WK-organisatie gebruikt voor marketingdoeleinden, zo blijkt uit onderzoek van de NOS.

Code of Conduct

Een van de voorwaarden is dat de Oranjefans zich houden aan de Code of Conduct. In dat document, dat door zeker twee Nederlanders is ondertekend, staat dat de fans een positieve bijdrage leveren op sociale media en "beledigende" reacties van derden rapporteren. Social mediaberichten die niet voldoen aan de gedragscode kunnen worden verwijderd. Daarnaast kan de overeenkomst opgezegd worden als supporters zich niet aan de gestelde voorwaarden houden.

"Niet te betalen voor gewone fans"

Verschillende Oranjefans melden aan de NOS dat het voor het eerst is dat een gastland van het WK tickets en verblijf betaalt van supporters. De meeste supporters die op kosten van Qatar naar het WK gaan, waren sowieso al van plan Oranje te steunen, maar nu zij daar zelf niet voor hoeven te betalen, is dat volgens hen mooi meegenomen. "De accommodaties zijn gewoon veel te duur, dat kunnen wij als gewone fans niet betalen", laat een supporter weten. Wel had ze haar bedenkingen bij Qatar als gastland van het WK, "maar als je zo gaat denken, kan je nergens meer naartoe". Een andere supporter geeft aan: "Als je het verschil wil maken in zo'n land, kun je dat alleen doen door ernaartoe te gaan."

"Verleiding was groot"

Hoewel het voor velen een aantrekkelijk aanbod is om gratis naar het WK af te reizen, zijn er ook fans die ervoor hebben gekozen om zelf hun verblijf in Qatar te bekostigen. "De verleiding om erop in te gaan, was wel groot", zei Oranjesupporter Paul Hirschel. "Je krijgt een gratis vlucht en verblijf en mag naar de openingswedstrijd. Maar dat we een document met allerlei verplichtingen en beperkingen moesten ondertekenen, was voor ons de druppel. Daarmee zouden we echt een uithangbord worden van Qatar, dat willen we niet."

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie