Up 2 Date

Duizenden arbeidsmigranten in Qatar op straat gezet in aanloop naar WK

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Duizenden arbeidsmigranten in Qatar op straat gezet in aanloop naar WK

Qatar heeft in de hoofdstad Doha duizenden buitenlandse arbeiders uit hun woning gezet, zo meldt persbureau Reuters. Er zouden meer dan tien flatgebouwen zijn leeggehaald om plaats te maken voor de voetbalfans. Autoriteiten ontkennen dat de uitzettingen te maken hebben met het WK.

Gedwongen op straat

Persbureau Reuters sprak met verschillende arbeidsmigranten. Zij vertelden dat de arbeiders in meer dan tien gebouwen rondom het station werden gedwongen om hun appartement te verlaten en om elders onderdak te vinden. Volgens de Qatarese regering is er niet veel aan de hand en krijgt iedereen nieuwe huisvesting.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Niet aangekondigd

De autoriteiten zouden de uithuisplaatsing niet van tevoren hebben aangekondigd. In een gebouw in de wijk Al Mansoura in Doha, waarvan bewoners zeiden dat het 1200 mensen huisvestte, kregen de mensen woensdag rond 20.00 uur lokale tijd te horen dat ze nog maar 2 uur hadden om te vertrekken.

Rond 22.30 uur diezelfde avond werden mensen letterlijk hun woningen uitgejaagd en werden de deuren van de gebouwen gesloten. Sommige mannen, die nog niet op de hoogte waren van de actie, waren niet eens op tijd teruggekomen om hun spullen op te halen. "We kunnen nergens heen", vertelde een man de volgende dag aan Reuters. Sommigen van hen liggen op matrassen op de stoep voor hun voormalig onderkomen.

Aan de kant geschoven

Persbureau Reuters meldt ook dat niet alleen de tijdelijke arbeidsmigranten uit hun huis zijn gezet, ook arbeidsmigranten die al langer in Qatar werken moeten plots verhuizen. Reuters sprak met Mohammed, een chauffeur uit Bangladesh die al 14 jaar in dezelfde buurt woonde. Woensdag kwam de gemeente ook hem vertellen dat hij 48 uur had om het pand te verlaten en elders onderdak te zoeken.

Mohammed vertelde dat de arbeidsmigranten die verantwoordelijk zijn voor het bouwen van de infrastructuur in Qatar aan de kant worden geschoven nu het WK dichterbij komt. "Wie heeft de stadions gemaakt? Wie heeft de wegen gemaakt? Wie heeft alles gemaakt? Bengalen, Pakistanen. Nu laten ze ons allemaal op de stoep staan."

Niks aan de hand

Volgens de Qatarese regering is er niks aan de hand. De uitzettingen zouden niks te maken hebben met het WK, maar met al langer lopende plannen om delen van Doha te vernieuwen. Volgens een woordvoerder zou iedereen inmiddels een nieuw onderkomen hebben gekregen. Ook zouden de bewoners van de leeggehaalde flats op de juiste manier zijn geïnformeerd over de uithuisplaatsing. Minstens één bewoner die Reuters sprak, bestrijdt dit en zegt nergens heen te kunnen.

De FIFA heeft nog niet gereageerd op vragen van Reuters rondom het nieuwste WK-schandaal.

Ster advertentie
Ster advertentie