Up 2 Date

'6500 arbeidsmigranten omgekomen bij voorbereidingen WK 2022 in Qatar'

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. '6500 arbeidsmigranten omgekomen bij voorbereidingen WK 2022 in Qatar'

Bij de voorbereidingen op het WK voetbal in Qatar kwamen de afgelopen 10 jaar volgens The Guardian duizenden arbeidsmigranten om het leven. De vele sterfgevallen zouden zijn veroorzaakt door de slechte arbeidsomstandigheden bij de bouw van stadions en andere WK-faciliteiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sterfgevallen

Uit het onderzoek van The Guardian, dat wordt ondersteund door de Verenigde Naties, blijkt dat meer dan 6500 arbeidsmigranten uit India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka zijn gestorven sinds 2010, toen Qatar het WK kreeg toegewezen. Dat betekent dat er elke week gemiddeld 12 personen om het leven kwamen.

Volgens de Britse krant ligt het daadwerkelijke aantal sterfgevallen zelfs nog hoger. Omdat ze niet over de cijfers beheren van andere landen waar veel arbeiders vandaan komen, zoals de Filipijnen en Kenia. Ook zijn de laatste maanden van 2020 niet meegerekend.

Arbeidsmigranten

De cijfers waarop The Guardian zich baseert komen uit de overlijdensregisters van de vijf Zuid-Aziatische landen. Hoewel de overlijdensregisters niet zijn gecategoriseerd op basis van beroep of werkplek, is het waarschijnlijk dat veel van die werknemers zijn omgekomen bij de voorbereidingen op het WK. "Een groot deel van de arbeidsmigranten die sinds 2011 zijn overleden, was alleen in het land omdat Qatar het recht won om gastheer te zijn van het WK", zegt Nick McGeehan, een directeur bij FairSquare Projects.

Volgens de officiƫle cijfers waren er slechts 37 overlijdensgevallen bij de bouw van stadions. De andere arbeiders zouden volgens Qatar een 'natuurlijke dood' zijn gestorven. The Guardian en de VN denken daar anders over. De hete zomers, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot wel 50 graden, zouden leiden tot hittestress. Acuut hart- of ademhalingsfalen zou dan ook de oorzaak zijn van de vele doden.

Veel gebouwd

Nadat Qatar in 2010 het voetbaltoernooi kreeg toegewezen, startte het een ongekend bouwprogramma. Naast zeven nieuwe stadions, zijn er tientallen grote projecten gerealiseerd en nog in ontwikkeling. Zo komt er een nieuwe luchthaven, zijn er nieuwe wegen aangelegd en wordt ook het openbaar vervoer uitgebreid. Daarnaast zijn er een heleboel hotels bijgekomen en is zelfs een nieuwe stad aangelegd waar de WK-finale zal plaatsvinden.

Voor deze werkzaamheden zijn zo'n 2 miljoen arbeidsmigranten actief in Qatar. "Het sterftecijfer onder deze gemeenschap ligt binnen de verwachte grenzen voor de omvang en de demografie van de groep. Elk verloren leven is echter een tragedie en we doen er alles aan om elk sterfgeval in ons land te voorkomen", aldus een woordvoerder van de overheid van Qatar.

FIFA

Een woordvoerder van de FIFA heeft in een verklaring gezegd dat het zich volledig inzet voor de bescherming van de rechten van werknemers bij FIFA-projecten: "Met de zeer strenge gezondheids- en veiligheidsmaatregelen ter plaatse [...] is de frequentie van ongevallen op bouwplaatsen van de FIFA World Cup laag in vergelijking met andere grote bouwprojecten over de hele wereld.

Opstaan tegen deze situatie

Fernando sprak in Start met online Sportjournalist Yordi Yamali over de situatie in Qatar. Moeten spelers niet opstaan tegen deze situatie? "Ik vind het oprecht een moeilijke kwestie", zegt Yamali erover. "Qatar heeft een mega impact tegenwoordig op de economie en ook op voetbal. Alle grote clubs zijn gesponsord door partijen die hierbij betrokken zijn. Dus waar trek je de streep? Ik vind het heel moeilijk. Ik denk wel dat je wel dingen moet doen om het aan te kaarten en te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt." Het WK boycotten is volgens hem geen optie: "Ik vind het te makkelijk gezegd, want dan zouden we eigenlijk kunnen stoppen met heel het voetbal."

6500 arbeidsmigranten omgekomen bij voorbereidingen WK 2022 in Qatar

Ster advertentie
Ster advertentie