Naar homepage
Up 2 Date

Qatar onderzoekt vrouwen na vondst baby op toilet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Qatar onderzoekt vrouwen na vondst baby op toilet

Meerdere vrouwen zijn op 2 oktober op het vliegveld in Doha, Qatar gedwongen uit het vliegtuig te stappen om vervolgens lichamelijk onderzocht te worden. De reden dat de vrouwelijke passagiers van de vlucht richting Sydney gehaald werden, was de vondst van een pasgeboren baby in de toiletruimte. De Australische overheid is bezorgd en verontwaardigd over hoe de vrouwen zijn behandeld.

Uitkleden

De luchthaven verklaart dat er na het vinden van het pasgeboren kind zorgen waren over de toestand van de moeder. Artsen zouden bezorgd zijn en wilden de moeder voor vertrek vinden. Alle volwassen vrouwen op de vlucht naar Sydney moesten meekomen. Binnen die groep werd geen onderscheid in leeftijd gemaakt. In een ambulance bij de gate werden zij onderzocht op tekenen van een bevalling. Passagiers zouden gedwongen zijn om hun ondergoed uit te trekken en ook inwendig onderzocht zijn.

Geen toestemming

Het is de vraag in hoeverre de vrouwen vrij waren om het onderzoek te weigeren of in hoeverre de vrouwen toestemming hebben gegeven voor het onderzoek. De Australische overheid meldt dat het erop lijkt dat de vrouwen niet goed geïnformeerd waren en daarom niet vrij konden weigeren of hun toestemming konden geven. Het onderzoek heeft een grote impact gehad op de vrouwen. Een mannelijke medepassagier vertelde aan ABC news dat alle vrouwen bij terugkeer emotioneel en van streek waren.

Schokkend, beledigend en zorgwekkend

Vandaag bevestigde de Australische minister van buitenlandse zaken, Marise Payne, dat de onderzochte vrouwen direct contact hebben opgenomen met de Australische overheid. Payne is geschokt en verontwaardigd over de gang van zaken in Qatar.

’Dit is ontzettend schokkend, beledigend en een zorgwekkende gang van zaken. Ik heb nog nooit eerder zoiets gehoord, op wat voor manier dan ook. We hebben onze mening meer dan duidelijk gemaakt aan de autoriteiten in Qatar.’’ Aldus Payne.

Het is in Australië verplicht om na aankomst 14 dagen in quarantaine te gaan. De Australische overheid heeft besloten om in deze periode de onderzochte vrouwen extra steun te bieden. Zij hebben tijdens hun quarantaine medische en psychische hulp gekregen. Dat meldt Reuters.

De moeder van het kind is niet gevonden.

Ster advertentie
Ster advertentie