Sport

Chinese profvoetballers mogen straks geen tattoos meer hebben

foto: EPA | Voetballer Zhang Linpeng
  1. Newschevron right
  2. Chinese profvoetballers mogen straks geen tattoos meer hebben

In China wordt het straks verboden voor voetballers van het nationale elftal om tatoeages te zetten. Dit omdat de spelers volgens de autoriteiten "het goede voorbeeld moeten geven". Dat meldt de South China Morning Post. Spelers die al tattoos hebben, worden 'geadviseerd' deze weg te laten halen.

Eerst bedekken, nu verboden

In 2018 werden Chinese voetballers van het nationale elftal al verplicht om hun tatoeages te bedekken tijdens wedstrijden. Speler Zhang Linpeng van Guangzhou FC, die over zijn hele lichaam getatoeëerd is, speelt dus al een tijdje met lange mouwen. De anti-tattooregels gaan met het complete verbod vanuit de landelijke General Administration of Sport (GAS) nu nog een stapje verder. Nationale teams van alle leeftijden moeten de regels "strikt opvolgen", allemaal in naam van het "goede voorbeeld geven voor de samenleving".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Verantwoordelijkheid en trots'

De GAS ziet ook graag dat het nationale team "ideologische en politieke opvoedingsactiviteiten" gaat organiseren, zodat het gevoel van nationale trots en verantwoordelijkheid bij de spelers gestimuleerd wordt. Aan spelers die de regels breken, zouden 'disciplinaire eisen' gesteld kunnen worden. In andere sporten lijkt het verbod voorlopig nog niet te gelden.

Verwijderen?

Als je net als Linpeng helemaal onder de inkt zit, lijkt verwijderen niet echt een optie. "Als er speciale omstandigheden zijn afgesproken met het team, mogen spelers hun tattoos bedekken tijdens trainingen en wedstrijden", klinkt het gelukkig in de verklaring. Maar nieuwe spelers met tattoos kunnen een plekje in het nationale elftal in ieder geval vergeten.

Wanneer de nieuwe regels ingaan, is nog niet duidelijk, maar China speelt op 27 januari tegen Japan in de kwalificatierondes van het WK.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie