Sport

Virgil van Dijk: "Toekomstige generatie leren dat racisme hier niet thuishoort"

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Virgil van Dijk: "Toekomstige generatie leren dat racisme hier niet thuishoort"

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk vertelt in een interview met de Daily Mail dat hij blij is dat het racismeprobleem hoog op de agenda staat. Volgens de topverdediger van Liverpool kan dat een positieve invloed hebben op de toekomstige generatie. Natuurlijk laat hij zich ook uit over de naderende landstitel dat hij samen met landgenoot Wijnaldum kan gaan pakken.

Racisme

"De volgende generatie is de groep die je moet veranderen", zegt Virgil van Dijk over racisme in de wereld. "Het gaat om wat je jongere kinderen leert. Ik denk niet dat je racistische mensen kunt veranderen als ze al volwassen zijn. Het gaat om de volgende generatie en die groep moet je leren begrijpen dat racisme geen onderdeel moet uitmaken van deze wereld."

Verandering in de wereld

Virgil van Dijk zegt in het interview ook dat hij de gebaren tegen racisme erg waardeert - zoals voetballers die op een knie gaan zitten - omdat iedereen op die manier laat zien dat er dingen moeten veranderen. Hij roemt ook de prachtige actie van voetballer Marcus Rashford. De speler van Manchester zorgde met een open brief aan het Britse parlement dat 1,3 miljoen kinderen uit arme gezinnen gratis maaltijden kunnen halen in zomer: "Respect voor wat hij heeft gedaan. Dat soort dingen kan ik erg waarderen en die zorgen voor verandering in de wereld", aldus Big Virg.

Liverpool landskampioen?

Virgil van Dijk speelt met Georginio Wijnaldum bij Liverpool en met die club staan ze op het punt om landskampioen te worden. De Engelse competitie is weer herstart. De club van Virg en Gini moet nog twee wedstrijden winnen om de titel - die de club al dertig jaar niet heeft gewonnen - veilig te stellen. Toch blijft de aanvoerder van het Nederlands elftal nuchter: "We hebben nog niets gewonnen, maar het kampioenschap zou voor mij een droom zijn die uitkomt. Ik weet ook hoe lang de fans op dit moment hebben gewacht. Het is daarom erg jammer dat ze er door de coronacrisis niet bij mogen zijn."

Veronica Offside

De afgelopen dagen was Virgil van Dijk een van de vele voetballers die zich uitsprak tegen de show Veronica Inside. Daarin vergeleek Johan Derksen rapper Akwasi met Zwarte Piet. Dat was voor de aanvoerder van Oranje de druppel. Hij en een aantal andere internationals deelden een afbeelding met daarop de tekst: "Nee! Dit is ver over de grens. Niet voor de eerste keer, niet voor de tweede keer. Keer op keer op keer. Enough is enough. #VeronicaOffside. Wij, Oranje-internationals, laten ons niet meer interviewen door dit programma."

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie