Sport

Usain Bolt maakt zich zorgen over populariteit atletiek en biedt bond zijn hulp aan

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Usain Bolt maakt zich zorgen over populariteit atletiek en biedt bond zijn hulp aan

Usain Bolt, de legendarische sprinter, vindt dat er iets mist in de atletieksport sinds hij zes jaar geleden met pensioen ging. De 36-jarige Jamaicaan merkt op dat de sport minder populair is geworden en denkt dat dit grotendeels vanwege het ontbreken van een charismatische opvolger van hemzelf. Bolt ziet dan ook een belangrijke rol voor hem weggelegd: de sport weer op de kaart zetten.

Bond helpen

Hoewel Bolt op dit moment voornamelijk tijd besteedt aan zijn familie, probeert hij wel op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen de sport. De sprinter heeft kort geleden dan ook nog contact gehad met World Athletics en heeft de bond laten weten graag te helpen om de sport weer geliefder te maken. "Hopelijk kan ik een rol spelen en de sport helpen te groeien", vertelt hij aan persbureau Reuters. "Ik heb mezelf aangeboden, maar ik wacht nog op een voorstel. Er zijn gesprekken geweest, maar we zullen nog even moeten wachten."

Olympische spelen

Volgens Bolt was het WK in het Amerikaanse Eugene van vorig jaar een goed voorbeeld van hoe de populariteit voor de sport afneemt, al heeft hij hoop voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. "Amerika is niet de beste plek voor atletiek. Parijs wordt groots, omdat het makkelijk te bereiken is en de Fransen altijd goede atleten hebben. Dus daar kijk ik naar uit."

Persoonlijkheden

Bolt legt uit wat zijn theorie is over de daling van de populariteit van atletiek. "Na mij is het een beetje bergafwaarts gegaan qua persoonlijkheden in de sport", begint Bolt zijn uitleg. "Al zal het op termijn vast beter worden. Er komt nieuw talent aan. Ik heb al een paar persoonlijkheden gezien die de sport nodig heeft." De sprinter heeft zijn hoop gevestigd op jongelingen Ackeem Blake en Oblique Seville en hij wil graag helpen deze persoonlijkheden naar voren te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Usain Bolt

Bolt wist in tien succesvolle jaren drie keer olympisch kampioen te worden op zowel de 100 als 200 meter. In 2012 en 2016 pakte hij ook olympisch goud op de 4x100 meter. De veelvoudig wereldkampioen. Op zijn laatste twee WK's is het hem helaas niet meer gelukt goud te pakken. Toch houdt de veelvoudig nog altijd het wereldrecord in handen op de 100 meter (9,58) en 200 meter (19,19).

Ster advertentie
Ster advertentie