Sport

Voetbalster Rapinoe uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Voetbalster Rapinoe uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar

De 34-jarige Amerikaanse voetbalster Megan Rapinoe is door Sports Illustrated uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar. Daarmee is de vierde vrouw in 66 jaar die de prestigieuze titel krijgt. Volgens de jury domineerde Megan dit jaar "een wereldsport op wereldtoneel, terwijl ze werd aangevallen door een wereldleider. En door dat zonder angst te doen, werd ze een stem voor veel mensen van over heel de wereld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fittie met Trump
De jury wijst met die uitspraak op de ruzie tussen haar en president Trump tijdens het WK Voetbal van afgelopen zomer. Megan weigerde namelijk om het Witte Huis te bezoeken voor een huldiging zolang Trump groepen Amerikanen blijft buitensluiten. "U sluit mij uit, u sluit mensen uit die op mij lijken en u sluit mensen van kleur uit. U moet het beter doen, voor iedereen", zei ze in een uitzending van CNN.

Trump vond dat Megan met haar uitspraken het land beledigde. Hij vond dat ze eerst maar eens het WK moest winnen. Dat lukte de voetbalster. Ze scoorde in de finale en won met haar team van de Oranje Leeuwinnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Strijder

Megan kan dus niet alleen een aardig balletje trappen, de Amerikaanse wordt ook bewonderd voor haar strijd tegen discriminatie van de LGBTQ-gemeenschap en voor het opkomen voor gelijke rechten van mannen en vrouwen. Megan, openlijk lesbisch, gebruikt haar bekendheid al jaren om vrouwen wereldwijd een stem te geven. Dit jaar zette ze zich nog fanatiek in voor gelijke betaling van vrouwelijke sporters en ook sprak ze de FIFA aan op het te nonchalant omgaan met de planning van het WK Vrouwenvoetbal.

Speech

In haar speech op het Sports Illustrated-gala maakte Megan opnieuw een statement door het gebrek aan diversiteit in de sport- en mediawereld aan te kaarten: "Ben ik echt pas de vierde vrouw die deze award verdient? Ik denk het niet. Zijn er echt maar zo weinig gekleurde schrijvers die het verdienen om in deze publicatie te staan? Zijn er echt maar zo weinig vrouwenstemmen die het verdienen om gehoord te worden? Ik denk het niet."

Meer prijzen

De Sports Illustrated-titel is niet Megans eerste prijs van het jaar. Door FIFA werd ze namelijk al uitgeroepen tot speelster van het jaar en vorige week won ze ook de Gouden Bal voor beste vrouwelijke voetballer van het jaar van het Franse voetbaltijdschrift France Football.

Ster advertentie
Ster advertentie