Sport

Meer geweld rondom voetbalwedstrijden in eerste helft van 2022

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Meer geweld rondom voetbalwedstrijden in eerste helft van 2022

Het geweld rondom voetbalwedstrijden is flink toegenomen. Het aantal geweldsincidenten was in de eerste zes maanden van dit jaar net zo groot als in heel 2019. Dat meldt de NOS.

Openlijke geweldpleging

Het Openbaar Ministerie (OM) telde het eerste half jaar 155 'voetbalgerelateerde dossiers'. Dat zijn volgens Jan Brouwer, hoogleraar Recht en Samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen, alleen de ernstige vergrijpen.

Bij 107 van de 155 gevallen ging het om openlijke geweldpleging. In heel 2019 waren er 164 zaken, waarvan 85 openlijke geweldpleging. Andere incidenten zijn belediging, vernieling en het afsteken van vuurwerk.

Nieuw aanwas

Brouwer doet al jaren onderzoek naar supportersgeweld en denkt dat het geweld te maken heeft met een nieuwe samenstelling van bepaalde supportersgroepen. "Aan de bovenkant zijn er heel veel mensen weggegaan, die vonden het genoeg geweest. Aan de onderkant is er erg veel nieuwe aanwas bijgekomen", zegt Brouwer.

Toe aan verzetje

Er is volgens hem bijna niemand meer die aan jonge supporters de regels uitlegt. "Er heerst een soort van anarchie en na het stilleggen van de toegang tot stadions waren supporters een beetje uitgehongerd en toe aan een verzetje."

Ster advertentie
Ster advertentie