FunX

'Voetbal is van iedereen', maar wat doet de KNVB écht tegen racisme?

foto: ANP | Mendes Moreira tijdens de wedstrijd tegen FC Den Bosch in 2019
  1. Newschevron right
  2. 'Voetbal is van iedereen', maar wat doet de KNVB écht tegen racisme?

Er wordt al lange tijd geroepen dat er actie ondernomen moet worden tegen racisme en discriminatie binnen de voetbalwereld. De KNVB maakt regelmatig het statement dat iedereen welkom is en dat voetbal voor iedereen is, maar wat wordt er nou concreet gedaan op en rondom het veld? Dat kan oud-profvoetballer Houssin Bezzai vertellen. Hij is programmamanager racisme en discriminatie bij de voetbalbond en praatte hierover met Merel in de nieuwste TopiX-podcast. "Niemand mag uitgesloten worden."

Niet veel veranderd

Als oud-speler moet Houssin helaas concluderen dat er de afgelopen jaren niet veel is veranderd. Nog steeds worden er spelers op het veld racistisch bejegend, iets wat hij zelf ook heeft ervaren. "Ik heb ook alle leuzen naar m'n hoofd gehad. In principe is het dus heel triest dat we hier weer zitten." In zijn tijd werd er vooral gezegd dat dat 'nou eenmaal bij het betaald voetbal hoort'. "Dat geloofde je dan ook. Je moest het incasseren en weer doorgaan."

Gelukkig ziet Houssin wel vooruitgang in de manier waarop er met racisme en discriminatie wordt omgegaan. "Men is zich er meer bewust van, al mag die bewustwording nog wel meer." Dat komt onder andere doordat er in de hele maatschappij, dus ook buiten het voetbal om, steeds meer aandacht wordt besteed aan dit probleem. "Er is een besef dat dit niet meer kan."

Maatregelen

De racistische spreekkoren die voormalig Excelsior-speler Mendes Moreira twee jaar geleden moest ondergaan waren de aanleiding dat Houssin werd gevraagd als programmamanager voor het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie van de KNVB. Dat plan bevat verschillende pijlers: voorkomen, signaleren en sanctioneren. Daar zijn dan weer twintig maatregelen aan verbonden.

"Je wil mensen bewust maken van wat er gebeurt op de velden, maar er is bijvoorbeeld ook een stuk diversiteit", legt Houssin uit. Zo wordt er langzaam maar zeker gewerkt aan een meer divers bestuur en bestaat het team van aanklagers, dat aan de slag gaat met de racismemeldingen, uit mannen en vrouwen met verschillende achtergronden. "Daardoor krijg je andere inzichten."

Uiteindelijk moet er ook een trainingsprogramma komen voor besturen, trainers én scheidsrechters. "Over hoe je om kunt gaan met racisme en discriminatie binnen het spel en welke protocollen er zijn. Dat is niet zichtbaar, maar zijn we wel aan het doen aan de achterkant."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer bewijs verzamelen

Racistische uitingen in het professioneel voetbal halen vaak het nieuws, maar op het amateurveld zijn ze helaas wekelijks te horen zonder dat daar consequenties op volgen, vertelt Houssin. "We moeten daar veel meer meldingen van krijgen, want zonder die meldingen kunnen we niet optreden. We krijgen vaak te horen: 'Jullie doen niks'. Maar als we geen bewijs hebben, kunnen we ook niks."

Daarom is een van de maatregelen van het plan van de KNVB om met 'slimme' camera's te werken in stadions. "Daarmee willen we geluid en beeld aan elkaar koppelen om mensen op te sporen in het stadion. Dat we ook horen wat ze zeggen." Bij amateurclubs wordt er gewerkt met een meldingsapp, waarin ook gefilmd kan worden. "Daarmee willen we dat mensen sneller gaan melden. Het liefst zo nauwkeurig mogelijk, maar het kan ook anoniem. We willen gewoon zoveel mogelijk bewijs hebben."

Alle andere maatregelen van het plan kun je hier teruglezen.

Quote

Het liefst werk ik aan de bewustwording. Dat we mensen meegeven: 'Al is het in jouw ogen onschuldig wat je doet, besef je dat het mensen heel erg kan kwetsen?'

'Persoonlijke missie'

Houssin benadrukt dat hij niet alleen bezig is met racisme, maar met alle vormen van uitsluiting, zowel in het betaald als het amateurvoetbal. "Bijvoorbeeld ook dat je niet mag voetballen omdat je vrouw bent, of vanwege je seksuele geaardheid, geloof, sociale klasse of handicap. Er worden mensen op allerlei vlakken uitgesloten en daar wil ik tegen strijden."

Als programmamanager is hij erg gedreven, maar bij de start van het plan maakte Houssin wel duidelijk dat hij écht verschil wil maken. "Als je dit doet, moet je het vanuit een bepaalde intrinsieke motivatie doen." Zijn twee zoontjes maken daar een groot onderdeel van uit. Ook zij kregen te maken met racistische opmerkingen. "Ik zei ook bij de KNVB: 'Het is geen baantje, maar een persoonlijke missie.' Ik wil dat mijn kind dit niet meer meemaakt, maar ook andermans kinderen niet."

Luister hieronder het hele gesprek tussen Houssin en Merel terug.

#39 - DE KNVB EN ANTI DISCRIMINATIE: Te gast: Houssin Bezzai (S03) - FunX TopiX

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie