FunX

Statements op het voetbalveld, maar wat wordt er écht gedaan tegen racisme?

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Statements op het voetbalveld, maar wat wordt er écht gedaan tegen racisme?

Er wordt al lange tijd gestreden tegen racisme in de voetbalwereld, zowel op amateur als professioneel niveau. Toch vond vorige week helaas weer een racistisch incident plaats, namelijk in de Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Başakşehir. Wat doet de UEFA hieraan? En wat voor consequenties zouden er aan dit soort racistische acties moeten zitten? Merel besprak het in de TopiX-podcast met voetbaljournalist en E-sportcoach Delano Limaheluw, die al jaren thuis is in de voetbalwereld.

Quote

We moeten niet alleen in gesprek gaan wanneer het misgaat, maar elkaar ook educaten.

Statement

Het was vorige week notabene de Roemeense vierde official die op een racistische manier naar assistent-trainer Pierre Webó verwees. Hij noemde hem 'negru', wat 'zwarte' betekent. Een woord dat volgens hem in de Roemeense taal gebruikelijk is. De uitspraak zorgde voor grote verontwaardiging bij beide partijen. De wedstrijd werd gestaakt en de UEFA liet weten een disciplinair onderzoek te starten naar de gebeurtenissen. Toen de wedstrijd de dag erna werd hervat, werd er als statement door de spelers en officials geknield bij de middencirkel. Mooi en belangrijk, maar wat wordt er nou écht gedaan? Dat vraag ook Delano zich af: "Het is altijd een statement voor het plaatje, voor op televisie, maar wat ga je nou daadwerkelijk doen?"

Druk blijven zetten

Als het aan Delano ligt, zou de UEFA de Roemeense voetbalbond een boete op moeten leggen. De official in kwestie komt ten slotte uit voor Roemenië. De Roemeense voetbalbond zou zich op zijn beurt openlijk moeten distantiëren van de racistische uitingen. Maar Delano is bang dat het uiteindelijk met een sisser afloopt en dat het onderzoek een manier is om tijd te rekken. Want wat valt er nog te onderzoeken als de opnames voor zichzelf spreken? "Het lijkt alsof ze met het onderzoek tijd kopen. Ik vind wel dat de voetbalwereld hier druk op moet blijven zetten."

Commissie

Die druk komt onder andere van spelers, die zich de afgelopen jaren steeds vaker openlijk uitspreken op social media en daarbij ook hun eigen ervaringen delen. "Dat is wat we nodig hebben, échte verhalen", zegt Delano. Dat gebeurt ook in ons land, bijvoorbeeld bij het incident met Mendes Moreira, met als resultaat dat dit jaar de commissie Mijnals is ingesteld. Die commissie, opgericht door Humberto Tan en Ruud Gullit, moet racisme en discriminatie in het voetbal tegengaan en onder andere zorgen voor meer diversiteit in de hogere functies binnen de KNVB, iets wat hard nodig is.

Quote

Als je verandering wilt, moet je ervoor strijden en de hogere bewindsvoerders en bestuursleden verantwoordelijk stellen. Uiteindelijk gaat het erom dat je met z'n alle één front vormt en dat het niet alleen een spelersding is.

Delano Limaheluw

Een front vormen

Maar een commissie en wat Instagram-posts zijn niet genoeg, aldus Delano. Er is concrete actie nodig en het zou fijn zijn als het niet altijd alleen maar de spelers zijn die dit soort problemen aankaarten. "Als je verandering wilt, moet je ervoor strijden en de hogere bewindsvoerders en bestuursleden verantwoordelijk stellen. Uiteindelijk gaat het erom dat je met z'n alle één front vormt en dat het niet alleen een spelersding is, maar dat je het groter maakt."

Gedragscode en straffen

Wat sowieso nodig is bij het tegengaan van racisme in de voetbalwereld, is een duidelijke gedragscode. Mét bijbehorende straffen, zegt Delano. "Zodat men weet: ik beschadig mijn club of land hier enorm mee. Dat is als speler of supporter het laatste wat je wil." Een official zou volgens Delano meteen levenslang geschorst moeten worden. "Je hebt een voorbeeldfunctie. Je bent daar om de boel te beschermen en bij elkaar te houden." Het allerbelangrijkste is om vooral consequent en stevig op te blijven staan tegen racisme en dan niet alleen vlak na een incident. "Dit soort zaken zijn nu pas actueel als er weer iets negatiefs gebeurt. Dat is niet juist, maar wel de realiteit."

Luister hier het hele gesprek met Delano terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie