Up 2 Date

Nigel de Jong: 'racistisch incident een van de ergste ooit in voetbalgeschiedenis'

foto: Twitter/beINsports
  1. Newschevron right
  2. Nigel de Jong: 'racistisch incident een van de ergste ooit in voetbalgeschiedenis'

Nigel de Jong noemt het racistische incident dat gisteren plaatsvond tijdens het Champions League-duel tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Başakşehir "schandalig". Hij vindt dat de Roemeense vierde official Sebastian Coltescu een schorsing voor de rest van zijn leven moet krijgen. Dat liet de 36-jarige voetballer dinsdagavond weten bij beIN Sports.

Schande

Racistische uitspraken zijn nooit goed te keuren, zegt Nigel de Jong, maar vooral dit incident vindt hij schandalig. "Als de racistische uitspraak komt van de officials, degenen die de veiligheid van de spelers moeten beschermen, die er zijn om de waarden van het spel te waarborgen en die aangewezen zijn door de UEFA om het spel te begeleiden, is dat echt een schande."

De Jong vindt dat er maar één gepaste straf is, mocht de vierde official na een grondig onderzoek van de UEFA schuldig worden bevonden aan de racistische uitspraak: "De enige straf is een levenslange schorsing van het voetbal om zo een statement te maken."

Racistisch

De vierde official Sebastian Coltescu verwees in de wedstrijd naar assistent-trainer Pierre Webó van Başakşehir met het woord 'negru'. De reseverspelers die op de bank zaten, hoorden dit. Zij namen het meteen op voor Webó.

Volgens sommigen is de verwijzing niet racistisch bedoeld, omdat het woord in Roemenië niet als racistisch wordt gezien. De Jong zegt bij beIN Sports dat hij dat begrijpt: "Maar dat geeft je nog niet het recht om dat te zeggen." Volgens hem heeft het allemaal te maken met educatie en zou de UEFA daar een belangrijke rol in moeten spelen. "De enige manier om dit racisme aan te pakken is om te beginnen aan de top: meer diversiteit, meer educatie. Verander de manier waarop we onze taal gebruiken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie