KNVB over racisme op het veld: ''We maken ons hard voor alle vormen van uitsluiting''
- News
- KNVB over racisme op het veld: ''We maken ons hard voor alle vormen van uitsluiting''
Vorige week verscheen er een aflevering van Danny's Wereld waarin hij het racisme in het amateursvoetbal aan het licht bracht. Een voetbaltrainer vertelde hoe het op het veld eraan toe ging als hij speelde met jongens met een migratie-achtergrond. Ook een moeder van een speler gaf aan dat ze vanaf de zijlijn weleens racistische opmerkingen hoort, zoals ''schop die zwarte maar wat harder.''
Waarom werden amateurvoetballers, trainers en ouders van kinderen niet gehoord door de KNVB, nadat zij meermaals racistische incidenten hadden gemeld? Danny Ghosen zoekt het uit in een nieuwe aflevering en gaat samen met de slachtoffers in gesprek met de KNVB.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Alle vormen van uitsluiting
Houssin Bezzai, programmamanager racisme en discriminatie van de KNVB, vertelt dat hij met de voetbalbond echt een luisterend oor wil bieden aan de gedupeerden. Bezzai weet namelijk als geen ander hoe het voelt om op het veld te worden nageroepen met allerlei racistische opmerkingen.
Hij was zelf een (prof)voetballer en Marokkaans international en heeft in zijn carrière vaak moeten dealen met racistische incidenten. Zo kreeg hij al op zijn twaalfde te maken met zulke beledigingen. ''Als reactie trapte ik die jongen meteen in de rug. Dat was voor mij de manier om het op te lossen. Het feit dat ik toen ook een schorsing kreeg van de club, was voor mij niet te bevatten. Ik werd gewoon dubbel gestraft.'' Dertig jaar later beseft hij dat geweld niet de manier is om racisme op te lossen.
Bezzai benadrukt dat racisme op het veld gewoon écht niet meer kan. ''We moeten met z'n alle realiseren dat racistische opmerkingen iemand diep kan raken.'' Als programmamanager wilt hij zich hard maken voor alle vormen van uitsluiting: ''mensen met een maatje meer, vrouwen, homo's, lesbiennes - eigenlijk gewoon iedereen.''
Meer bewijslast
De KNVB wil dus zeer zeker het probleem aanpakken, alleen zijn er vaak niet genoeg bewijzen om het racisme op het veld aan te tonen. ''We willen niet iemand straffen die onschuldig is, vandaar dat we echt getuigen nodig hebben die hun verhaal willen doen.'' Het liefst wil de voetbalbond geen anonieme meldingen, want dan weten ze vaak niet hoe ze aan bewijs moeten komen.
Trainer Tom IJzerman van vv Dieze West uit Zwolle betwijfelt het gebrek aan bewijslast. ''Ik denk dat de KNVB wel weet bij welke club ze moeten zijn. Ik heb gewoon het gevoel dat welke melding dan ook, zowel anoniem als publiekelijk, überhaupt niet serieus wordt genomen.''
Aanpak bij de clubs
Jeugdvoorzitter Jonathan van Dongen van voetbalclub Quick 1888 is van mening dat de clubs zelf ook veel meer kunnen doen bij de aanpak van racisme op het veld. ''Als er een racistisch incident zich voordoet maken wij er altijd een melding van bij de KNVB. Helaas is dat lastig, want je moet vaak eerst een hele dossier opbouwen.'' De club wilde hiermee niet al te lang wachten, dus besloten de clubleden het incident zelf te onderzoeken. ''Het is als 'witte club' ook heel goed om te zeggen: dit tolereren wij niet meer en we gaan er zelf iets aan doen.''
Mensen van hogerop
Danny sprak ook met Humberto Tan. Hij zit zelf in de commissie Mijnals, die de KNVB en Rijksoverheid adviseert in de aanpak van racisme in het voetbal. Maar luistert de KNVB wel naar dit advies? ''Men doet weleens z'n best, maar ik denk dat je nog veel meer kunt doen'', aldus Humberto.
Hij vindt dat het probleem moet worden aangepakt door mensen van hogerop, zoals directeuren. Maar wel is het noodzakelijk dat een slachtoffer van racisme zijn stem laat horen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Actie van de Premier League
Dit weekend stoppen alle Engelse clubs met het gebruik van hun social media-kanalen om een statement te maken tegen racisme op het veld. Humberto geeft aan dat het heel goed zou zijn als de Eredivisie hier ook aan mee zou doen, zodat ze een signaal kunnen afgeven. ''Zo laat je zien dat het je daadwerkelijk wat doet en als het je wat doet, dan is de kans dat er een oplossing tot stand komt groter.'' Door middel van dit signaal kunnen we volgens Humberto ervoor zorgen dat we over tien jaar niet terugkijken met de gedachte: waarom hebben we zo lang erover gedaan om de regels aan te passen?
Genoeg is Genoeg
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.
Lees ook
Up 2 Date
'Terrorist aanslag Buffalo dreigde al eerder met schietpartij op school'Sport
Voetballer Vinícius Júnior barst in tranen uit door racisme: "Wil gewoon voetballen"Up 2 Date
Extremisten projecteerden 'White Lives Matter' vóór Erasmusbrug ook in VenloUp 2 Date
Ralph (16) neergeschoten na aanbellen bij verkeerd huis, man (84) na protesten opgepakt