Sport

Engelse voetbalclubs boycotten social media tegen online racisme

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Engelse voetbalclubs boycotten social media tegen online racisme

Het gebruik van social media is voor veel voetbalclubs niet meer weg te denken. Toch stoppen alle Engelse clubs dit weekend met het gebruik van hun online kanalen om een belangrijk statement te maken tegen online racisme en haat.

Voetballers racistisch bejegend

Dat betekent dat er vandaag vanaf 15.00 uur tot en met maandag 3 mei geen Facebook-, Instagram-, Twitter- en TikTok-content van de clubs zal zijn. Het idee voor de boycot ontstond nadat verschillende voetballers in de Engelse competitie de afgelopen tijd racistisch bejegend werden via social media.

De Europese voetbalbond UEFA en clubs in de English Football League, Women's Super League en Women's Championship sluiten zich ook aan bij de boycot. Maar niet alleen de voetbalwereld doet mee aan de boycot, zo doen ook de Engelse rugby- en wielerbond mee.

Druk op social media-platforms

Met deze actie willen de clubs ook duidelijk maken dat social media-platforms meer moeten doen tegen online haat. "Het is onacceptabel dat iemand in deze samenleving op zo'n laffe manier wordt aangevallen. Dat moet stoppen", laat Liverpool weten in een statement.

"We weten dat het boycotten van deze platforms discriminatie niet zal uitroeien. Maar het is wel een manier om te laten zien dat we bereid zijn om actie te ondernemen om alle vormen van discriminatie te bestrijden. Hiermee willen we ook social media-platforms onder druk zetten om meer te doen tegen online misbruik en de personen die ervoor verantwoordelijk zijn ter verantwoording te roepen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie