Sport

Boulahrouz spreekt Van Basten aan: "Als witte man kom jij niet in dit soort situaties"

foto: Ziggo Sport
  1. Newschevron right
  2. Boulahrouz spreekt Van Basten aan: "Als witte man kom jij niet in dit soort situaties"

Khalid Boulahrouz heeft bij Rondo uitgelegd waarom het belangrijk is om racisme binnen de voetballerij serieus te nemen. Zo zijn er nog steeds veel mensen die denken dat voetballers en trainers het als een excuus gebruiken voor slechte prestaties. In het programma spreekt Boulahrouz voetballegende Marco van Basten aan op zijn woorden, nadat hij vrij kort door de bocht is en de vergelijking maakt met andere veelvoorkomende 'smoesjes'. "Jij komt zelf misschien niet in dit soort situaties."

Trainerscarrière Kluivert en Reiziger

In de nieuwste aflevering van Rondo zijn Marco van Basten, Khalid Boulahrouz, Ruud Gullit en Patrick Kluivert te gast. Wanneer het gaat over de trainerscarrière van laatstgenoemde, legt Boulahrouz uit dat hij het vreemd vindt dat Kluivert geen kans bij een club in de Nederlandse eredivisie heeft gekregen. "Als je talentvol bent en bepaalde resultaten behaalt, verwacht je een logische vervolgstap." De oud-speler van Chelsea doelt daarmee onder meer op het kampioenschap van Kluivert met Jong FC Twente. Hij ziet overeenkomsten met de trainerscarrière van Michael Reiziger, die na een succesvolle periode in de jeugd bij Ajax geen kans heeft gekregen om bij het eerste aan de slag te gaan.

foto: ANP

Patrick Kluivert won in 2012 de landstitel met de beloften van FC Twente

'Het gaat om je kwaliteiten'

Voordat Boulahrouz zijn punt kan maken, haakt Marco van Basten op hem in. "Ik vind dat we nu te veel kijken naar de huidskleur, maar ik kan me niet voorstellen dat het daaraan ligt." Volgens de winnaar van het EK in 1988 gaat het in de voetballerij echt alleen om je kwaliteiten. "Als je een trainer hebt, maakt het niet uit of hij een witte, zwarte, gele of blauwe huidskleur heeft. Als hij goed is, dan zal hij altijd de kans krijgen. Het gaat niet om de kleur, maar om wat hij heeft gepresteerd." Ruud Gullit, die aanvoerder was van het elftal dat in 1988 het EK won, legt uit dat hij de gedachtegang van Van Basten begrijpt. "Marco denkt heel erg rationeel. Als je goed bent, ben je goed. Maar in realiteit ligt het helaas niet altijd zo makkelijk."

foto: Ziggo Sport

Volgens Van Basten gaat het echt om je kwaliteiten als voetballer

Boulahrouz spreekt Van Basten aan

Even later gaat het over de trainerscarrière van Clarence Seedorf. Hij deed het naar behoren bij AC Milan, maar kreeg geen contractverlenging. "Dat kan ook gebeuren bij iemand met een blauwe of groene huidskleur. Maar als je het echt goed zou doen, zou je niet worden weggestuurd", probeert Van Basten zijn punt opnieuw te maken. Dat is het moment voor Khalid Boulahrouz om te zeggen wat hij er écht van vindt. "Maar wacht even, Marco. Jij bekijkt het vanuit jouw perspectief. Maar jij komt zelf helemaal niet in aanraking met dit soort situaties."

De Nederlandse oud-voetballer met Marokkaanse roots legt uit dat hij niet zielig wil gaan zitten doen. "Misschien ben ik ook niet de juiste persoon om hierover te praten, want wij zijn allemaal bevoorrecht hier en krijgen genoeg kansen. Daar ben ik echt dankbaar voor." Toch vindt Boulahrouz het belangrijk om het onderwerp te bespreken. "Wat we hier op tafel leggen is de realiteit waar anderen met een donkere huidskleur wel mee te maken hebben. En je moet begrijpen dat dat voor jou misschien moeilijk zichtbaar is, omdat jij dat niet zelf meemaakt."

Slachtofferrol

Van Basten ontkent niet dat er racisme is in het voetbal, maar zegt dat er soms wel te snel naar wordt gewezen. Hij vergelijkt het met andere "snelle praatjes die je vaak hoort", waardoor het de vraag is of hij het punt van zijn collega aan tafel echt heeft begrepen. "Er zijn ook altijd van die kinderen bij amateurclubs die zeggen dat ze niet spelen, omdat iemand anders' vader in het bestuur zit." Volgens Boulahrouz is het inderdaad lastig te bepalen in hoeverre racisme een rol speelt bij bepaalde keuzes. "Daarom is het voor voetballers juist zo moeilijk om zich uit te spreken als dat wel het geval is." Ook Ruud Gullit sluit zich daarbij aan. "Mensen denken dan al snel dat je in een slachtofferrol kruipt. Dat maakt het voor mij nog veel erger."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie