Sport

Voetballer Vinícius Júnior barst in tranen uit door racisme: "Wil gewoon voetballen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voetballer Vinícius Júnior barst in tranen uit door racisme: "Wil gewoon voetballen"

Vinícius Júnior barstte tijdens een persconferentie van het Braziliaanse elftal in huilen uit, nadat hij een vraag kreeg over het racisme dat hij de afgelopen tijd op het veld mee heeft gemaakt. De voetballer, die bij Real Madrid speelt, reageerde dat hij het er erg moeilijk mee heeft en het moeilijk vindt dat de problemen nog niet verholpen zijn.

Racisme

De 23-jarige Vinícius Júnior reageerde huilend op de vraag van een journalist over het racisme dat hij mee heeft gemaakt op het veld. "Ik wil gewoon weer voetballen. Alles doen voor mijn club, land en mijn familie. En ik wil dat zwarte mensen niet lijden", vertelde hij. De voetballer werd tijdens de laatste uitwedstrijd van Real Madrid opnieuw racistisch bejegend door voetbalsupporters. Vinícius gaf dit aan bij de scheidsrechter die hier vervolgens niets mee deed. Real Madrid heeft hierna een klacht ingediend.

De club zocht eerder nog contact met de Spaanse justitie, nadat er bij Champions League-wedstrijden kwetsende liedjes over Vinícius werden gezongen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik ben altijd alleen"

Vinícius Júnior vertelde tijdens de persconferentie dat hij veel moeite heeft met al het racisme dat hij de afgelopen tijd heeft ontvangen. "Ik word er moe van dat ik altijd alleen ben. Ik heb veel klachten ingediend, maar geen club of persoon wordt gestraft. Ik vecht iedere dag voor iedereen die dit meemaakt."

Ook zegt hij dat dit niet alleen om hem gaat, maar dat hij zich hierover uitspreekt voor anderen. "Ik ben uitgekozen om een heel belangrijke zaak te verdedigen. Als het alleen voor mij en mijn gezin zou gaan, weet ik niet of ik was doorgegaan. Ik hoop dat mijn vijfjarige broertje in de nabije toekomst niet hoeft mee te maken wat ik heb doorstaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Apengeluiden

Viniciús wordt al lange tijd racistisch bejegend tijdens zijn wedstrijden. Zo heeft hij al vaker meegemaakt dat er apengeluiden in het stadion werden gemaakt en vergeleek de voorzitter van de Spaanse bond voor voetbalmakelaars, de voetballer zelfs met het dier. Zo uitte hij kritiek op de dansjes van de Braziliaanse voetballer en zei dat hij moest stoppen zich "als een aap te gedragen". Bravo kwam onder vuur te liggen, Vinícius kreeg daarbij onder anderen steun van Diddy.

Via social media heeft de voetballer ook al eerder gereageerd op het racisme dat hij in Spanje meemaakt. "Racisme is normaal in La Liga. De concurrentie vindt het normaal, de bond ook en de tegenstanders moedigen het aan. Het kampioenschap dat ooit toebehoorde aan Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano en Messi, behoort vandaag de dag toe aan racisten", aldus Vinícius.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie