Sport

Vinícius Júnior haalt uit naar Spaanse voetbalcompetitie: "Racisme is normaal in La Liga"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Vinícius Júnior haalt uit naar Spaanse voetbalcompetitie: "Racisme is normaal in La Liga"

Vinícius Júnior is afgelopen zondagavond opnieuw slachtoffer geworden van racisme tijdens de wedstrijd tussen Real Madrid en Valencia. In de slotfase van het duel kreeg de aanvaller van Real Madrid racistische spreekkoren te verduren van Valencia-supporters.

'Aap'

Ongeveer een kwartier voor het einde van de wedstrijd werd Vinícius racistisch bejegend door supporters van Valencia die hem onder andere voor 'aap' uitmaakten. Ook werden er voorwerpen richting hem gegooid vanuit het publiek. Vinícius weigerde vervolgens verder te spelen, waarna de wedstrijd even werd stilgelegd. Tien minuten later werd de wedstrijd weer hervat nadat zijn ploeggenoten hem aanmoedigden om toch door te spelen.

"Racisme is normaal in La Liga"

Het racisme waarmee Vinícius herhaaldelijk te maken heeft gekregen in de Spaanse competitie is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Via social media heeft hij middels een statement gereageerd op het zoveelste incident. "Het is niet de eerste keer, ook niet de tweede of derde. Racisme is normaal in La Liga. De concurrentie vindt het normaal, de bond ook en de tegenstanders moedigen het aan. Het kampioenschap dat ooit toebehoorde aan Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano en Messi, behoort vandaag de dag toe aan racisten", aldus Vinícius.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verzetten tegen racisten

De Braziliaanse international uit in het statement ook kritiek op Spanje. "Een prachtige natie die me heeft verwelkomd en waar ik van houd, maar ook heeft geaccepteerd dat het een racistisch imago exporteert naar de rest van de wereld. Het spijt me voor de Spanjaarden die het er niet mee eens zijn, maar tegenwoordig staat Spanje in Brazilië bekend als een land van racisten." Vinícius schrijft verder dat hij zich "tot het einde" zal blijven verzetten tegen racisten.

Helaas vaker voorgekomen

Het is dit seizoen helaas vaker voorgekomen dat Vinícius werd lastiggevallen door racistische spreekkoren. Zo werd hij ook al racistisch bejegend tijdens wedstrijden tegen Real Mallorca, Atlético Madrid en Real Valladolid. De Spaanse voetbalbond zegt het incident van afgelopen zondag te gaan onderzoeken en op basis daarvan gepaste actie te ondernemen.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie