Sport

Racistische dm naar Brentford-speler Toney bestraft met landelijk stadionverbod

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Racistische dm naar Brentford-speler Toney bestraft met landelijk stadionverbod

In het Verenigd Koninkrijk heeft iemand voor het eerst een stadionverbod gekregen vanwege online racisme. Het gaat om een 24-jarige man die Brentford-speler Ivan Toney racistisch bejegende in een dm op Instagram. Hij mag de komende drie jaar geen een stadion in het land meer betreden en geen enkele wedstrijd van Britse elftallen in het buitenland bijwonen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Screenshots

Ivan Toney krijgt wel vaker te maken met racistische uitingen en was daar afgelopen oktober helemaal klaar mee. Op Twitter plaatste hij screenshots van het privégesprek, gevolgd door screenshots van het profiel van de verzender.

Ook voorwaardelijke celstraf

De politie startte naar aanleiding van de afbeeldingen een onderzoek. Antonio Neill werd vervolgens schuldig bevonden aan het versturen van het racistische haatbericht. Naast het stadionverbod heeft hij ook een voorwaardelijke celstraf van vier maanden gekregen, zo meldt Brentford FC in een statement.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Online haat serieus genomen'

De straf tegen de racistische supporter is de eerste die wordt uitgesproken onder een nieuwe wet in het VK. De politie is blij dat hieruit blijkt dat online haat en discriminatie serieus wordt genomen en dat daders actief worden opgespoord.

"Als je ervoor kiest om gemeen te zijn en anderen verbaal te misbruiken vanachter je computerscherm of telefoon betekent dat niet dat je ermee wegkomt", aldus politiecommissaris Kim McGuinness. "Verre van zelfs. Deze zaak laat zien dat de politie je kan opsporen en ik hoop dat het verbod anderen laat zien hoe serieus we haatmisdrijven nemen."

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie