Sport

La Liga komt toch in actie wegens apengeluiden richting Real-aanvaller Vinícius

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. La Liga komt toch in actie wegens apengeluiden richting Real-aanvaller Vinícius

De Spaanse voetbalcompetitie La Liga heeft na een aantal dagen stilte toch besloten aangifte te doen van racisme van Real Valladolid-aanhangers tegen Real Madrid-aanvaller Vinícius Júnior. Afgelopen week uitte Vinícius nog kritiek op La Liga omdat hij vond dat de organisatie te weinig actie ondernam tegen het schrijnende racisme tegenover de aanvaller.

Apengeluiden

Tijdens de wedstrijd van vorige week hadden de respectloze Real Valladolid-fans het gemunt op Vinícius. De aanvaller was het mikpunt van racistische opmerkingen toen hij langs het vak met fanatieke Valladolid-fans liep nadat hij gewisseld was. Op beelden op social media is te horen hoe de respectloze fans apengeluiden maken richting de speler. Ook kreeg de Braziliaan allerlei andere verwensingen naar zijn hoofd geslingerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"La Liga doet niets..."

Een dag na de wedstrijd sprak Vinícus zich uit over de racistische en pijnlijke dingen die werden geroepen en uitte hij zijn kritiek op La Liga, die in zijn ogen al langere tijd niets aan racisme doet. Het is dan ook niet voor het eerst dat er racistische opmerkingen worden gemaakt richting de aanvaller. In de stadsderby tegen Atlético Madrid werd hij door honderden fans van de rivaal uitgemaakt voor aap. "Racisten blijven de stadions bezoeken en de grootste club ter wereld van dichtbij bekijken", zo schreef hij onder andere op Twitter. "En La Liga doet nog steeds niets... Maar ik zal met opgeheven hoofd doorgaan en mijn overwinningen en die van Madrid vieren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bewijs

La Liga laat vandaag weten dat ze toch een aanklacht hebben ingediend over de situatie van afgelopen week bij alle betrokken gerechtelijke, administratieve en sportieve instanties. De organisatie doet dit nu toch omdat ze zich gesterkt voelen door het bewijs dat er is voor het wangedrag van vorige week van de Real Valladolid-supporters. Bij de aanklacht is door La Liga dan ook ondersteunend audiovisueel bewijs aangeleverd.

Verdere maatregelen

De organisatie van de Spaanse voetbalcompetitie laat weten nog meer stappen te maken in hun strijd tegen racisme. Zo zullen de maatregelen tegen geweld, racisme en xenofobie worden aangescherpt. Er is bij bepaalde wedstrijden straks een grotere La Liga-afvaardiging aanwezig en ook zullen vaker berichten worden omgeroepen of op reclameborden worden getoond om racisme tegen te gaan.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie