Sport

Engeland gaat online racisme tegen voetballers bestraffen met stadionverbod

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Engeland gaat online racisme tegen voetballers bestraffen met stadionverbod

Engelse voetbalsupporters die zich online racistisch uitlaten over voetballers zullen in de toekomst een stadionverbod van minimaal drie en maximaal tien jaar opgelegd krijgen. Dat meldt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel aan Sky Sports.

Stadionverbod

Een wetswijziging moet ervoor zorgen dat online racisme makkelijker bestraft kan worden met een stadionverbod. Tot nu toe kan een verbod alleen opgelegd worden als supporters zich in en rond de stadions misdragen. De Britse premier Boris Johnson liet in juli van dit jaar al weten dat hij racisme in het voetbal harder wil aanpakken. Nadat Engeland de EK-finale verloor, kregen verschillende zwarte spelers van het elftal te maken met racisme, omdat ze drie penalty's hadden gemist.

"Onaanvaardbaar"

"Afgelopen zomer zagen we hoe een prachtige wedstrijd ontsierd werd door racisme van online trollen die zich achter hun toetsenborden verstopten en onze voetballers lastigvielen", aldus Patel. Ook gaf hij aan dat racisme onaanvaardbaar is en dat de sport al te lang worstelt met dit "beschamend" probleem. De nieuwe wet zal begin volgend jaar ingaan.

Racistische tirade

Begin vorige maand kreeg de 52-jarige Jonathan Best een celstraf van tien weken voor een racistische tirade op Facebook kort na de nederlaag van Engeland tegen Italië. Hij richtte zich in zijn livestream tot Marcus Rashford, Bukayo Saka en Jadon Sancho. De rechter concludeerde dat alleen een celstraf passend zou zijn, om daarmee ook een duidelijk signaal af te geven richting anderen die zich schuldig maken aan racisme. "Andere potentiële overtreders moeten weten dat de rechtbank in dit land zulke mensen naar de gevangenis zal sturen. Ik hoop dat mensen door deze beslissing worden getriggerd om zich beter te gedragen."

Ster advertentie
Ster advertentie