Sport

Wijnaldum vraagt om hulp UEFA in geval van racisme

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Wijnaldum vraagt om hulp UEFA in geval van racisme

Georginio Wijnaldum, de aanvoerder van het Nederlands elftal tijdens het EK 2021, vraagt in gesprek met de NOS om hulp van de UEFA als er sprake is van racisme tijdens een wedstrijd. Nederland speelt zondag in Boedapest in het stadion waar Kylian Mbappé eerder al racistisch werd bejegend vanaf de kant.

'UEFA moet spelers beschermen'

"Ik heb daar goed over nagedacht", zegt Wijnaldum over een mogelijke situatie waarbij er sprake zou zijn van racisme tijdens de wedstrijd. "Eerder heb ik aangegeven dat ik van het veld zou stappen. Maar ik ben ook tot de conclusie gekomen dat geluiden vanaf de tribune gebruikt kunnen worden. Stel dat de mensen daar denken: Oranje is beter, laten we ze racistisch bejegenen, dan stappen ze van het veld en verliezen zij de wedstrijd."

Daarom hoopt Wijnaldum nu dat de UEFA in zo'n situatie de leiding zal nemen. "Of ik naar de scheidsrechter stap? Dat denk ik ja. Maar ik zeg eerlijk: ik krijg daar op dat moment een gevoel en dan ga je reageren. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt, hoop het ook nooit mee te maken. Maar als het gebeurt, dan moet de UEFA handelend optreden. Ze moeten beseffen dat ze een grote verantwoordelijkheid op de spelers zetten als ze dat niet doen. De UEFA moet de spelers beschermen. Het mag niet de verantwoordelijkheid van de spelers zijn", aldus de aanvoerder.

Quote

Sluit niet uit dat ik alsnog van het veld loop zondag.

Georginio Wijnaldum

Lastige kwestie

Toch beseft Wijnaldum dat het een lastige kwestie is en dat naar de scheidsrechter toestappen ook niet altijd de oplossing is. "Een paar spelers hebben het wél zelf gedaan", vervolgt hij. "Maar vraag ze of ze zich gesteund voelden en dan denk ik dat ze zeggen dat het niet zo was. Als de scheidsrechter of misschien de spelers van de tegenstanders erop inspringen, dan is het signaal sterker, denk ik. Maar ik zeg er eerlijk bij: dat is wat ik nu allemaal denk. Ik sluit nog steeds niet uit dat ik van het veld loop als zoiets zondag zou gebeuren."

Politiek beladen

De locatie in Hongarije waar Oranje zondag tegen de Tsjechen zal aantreden is politiek extra beladen vanwege de omstreden anti-lhbtqi-wet die in het land werd aangenomen. Gisteren maakte München al een krachtig statement tegen de wet, waarna vele andere steden dat voorbeeld volgden. Ook Oranje zal een statement maken, namelijk door middel van een speciale OneLove-aanvoerdersband die staat voor inclusiviteit in het voetbal. 'Voetbal verbindt' staat er op de band onder het hartje in de regenboogkleuren.

"De KNVB kwam hiermee en vroeg ons erover na te denken", legt Wijnaldum uit over het initiatief. "Dat hebben we gedaan. Dit past mooi in de OneLove-campagne. OneLove zegt het al, iedereen hoort er bij. Dat wordt nu beperkt in Hongarije."

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie