Sport

München ondanks UEFA-verbod alsnog verlicht in regenboogkleuren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. München ondanks UEFA-verbod alsnog verlicht in regenboogkleuren

München zal toch nog verlicht worden in regenboogkleuren tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije. Door de gehele Duitse stad zullen belangrijke gebouwen verlicht worden met de lhbti-kleuren. Dat heeft de gemeente besloten nadat de UEFA het had verboden voor de Allianz Arena (waar de wedstrijd wordt gespeeld).

'We laten ons niet afschrikken'

Bild schrijft dinsdag dat behalve de gemeente zelf, ook bedrijven en de politie meedoen aan de actie. Daarnaast zullen andere Duitse steden en stadions eveneens verlicht worden in de regenboogkleuren. De burgemeester van München, Dieter Reiter, heeft laten weten dat er onder meer op het stadhuis regenboogvlaggen te zien zullen zijn. "We laten ons in geen geval afschrikken en geven een duidelijk signaal af naar Hongarije en de wereld", aldus de burgemeester, die eerder al liet weten erg teleurgesteld te zijn over het besluit van de UEFA. "Ik vind het beschamend dat de UEFA ons hier in München verbiedt een signaal van tolerantie, respect en solidariteit te geven aan de vele mensen in de lhbti-gemeenschap."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tientallen stadions

Behalve regenboogvlaggen op het stadhuis, zal ook een grote windturbine naast het stadion verlicht worden in de kleuren. Daarnaast worden er ruim tienduizend regenboogvlaggen uitgedeeld aan het publiek in het stadion. Andere steden in Duitsland doen ook mee door hun stadions te laten oplichten in de regenboogkleuren. Dat geldt op dit moment voor de stadions van Keulen, Frankfurt, Berlijn, Wolfsburg, Augsburg, Hannover, Dresden en Düsseldorf. Verder doen nog 38 kleinere stadions mee aan de actie.

De anti-lhbtqi-wet

Vorige week werd in Hongarije een wet aangenomen die het verbiedt om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te 'promoten' onder jongeren tot achttien jaar. De wet leidde tot veel kritiek en protesten, waarna de Duitse bond een statement wilde maken tegen de wet door het stadion waar de wedstrijd tegen Hongarije wordt gespeeld te verlichten in de lhbti-kleuren. Dat werd door de UEFA, de Europese voetbalbond, verboden omdat het een politiek statement zou zijn tegen een specifiek land. Dat kwam de UEFA op felle kritiek te staan, mede omdat de organisatie zich de laatste jaren hard maakt voor gelijkheid in het voetbal met campagnes als #EqualGame. Daarnaast is het ook nog eens Pride Month deze maand, wat het voor mensen extra pijnlijk maakt.

Ster advertentie
Ster advertentie