Naar homepage
Up 2 Date

Rutte noemt Hongaarse anti-homowet "verschrikkelijk en onacceptabel"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte noemt Hongaarse anti-homowet "verschrikkelijk en onacceptabel"

Demissionair premier Rutte heeft zich negatief uitgelaten over de omstreden Hongaarse anti-lhbtqi-wet die een verbod op homo-promotie regelt, zo meldt SBS6. Hij noemt de wet onacceptabel en vindt het verschrikkelijk dat Hongarije afwijkt van waardes die in de Europese Unie als iets gemeenschappelijks worden gezien.

Verbod op homoseksualiteit en geslachtsverandering

De anti-lhbtqi-wet verbiedt het tonen van homo's of transgenders in reclames en homoseksuele personages in media, zoals films, series en boeken. Ook krijgen scholen een boete als ze lesgeven over homoseksualiteit of geslachtsverandering. De Hongaarse regering doet dit naar eigen zeggen om jongeren "te beschermen tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsverandering".

'Verschrikkelijk en achterlijk'

Rutte heeft in elk geval geen goed woord over voor de Hongaarse regering. "Verschrikkelijk. Als Europa, naast een markt- en munteenheid ook een waarde-gemeenschap is, en dat vinden we allemaal, dan kan het niet waar zijn dat in de Europese Unie een land zoiets achterlijks uithaalt als de Hongaren nu doen", aldus de premier. "Daar zal donderdag tijdens de Europese Raad in ieder geval door mij, en ik vermoed door heel veel collega's, over gesproken worden". De EU kijkt inmiddels al naar mogelijke sancties om op te leggen aan Hongarije. Ook is er al een procedure gestart tegen Hongarije door de Europese Commissie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen statement van Oranje

Aankomend weekend voetbalt het Nederlands elftal in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, maar volgens Rutte hoeft Oranje geen statement te maken tegen de anti-lhbtqi-wet. Hij vindt namelijk dat sporters zich daar niet mee bezig hoeven te houden en dat het een taak is voor de politiek om te protesteren. "Houd nou alsjeblieft sport hiervan los. Anders maak je het onmogelijk voor onze atleten om hun werk te doen".

Ster advertentie
Ster advertentie