Up 2 Date

Kabinet wil 'homogenezing' ondanks Kamermeerderheid nog niet verbieden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil 'homogenezing' ondanks Kamermeerderheid nog niet verbieden

Hoewel een ruime Kamermeerderheid had gevraagd om zogenoemde homogenezingstherapieën zo snel mogelijk strafbaar te stellen, wil het demissionaire kabinet nog niet met een verbod komen. In plaats daarvan wordt ingezet op een gedragscode en 'steunpunten' voor lhbti'ers. Dat schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een reactie op een onderzoek naar 'homogenezing'.

'Lastig vast te stellen'

Het verbod is niet definitief van de baan, aangezien nieuwe mogelijkheden voor aanvullende regelgeving nog worden verkend. "Iedereen moet altijd en overal zichtbaar zichzelf kunnen zijn", schrijven De Jonge en Grapperhaus. Ook laten zij weten krachtig te willen optreden tegen activiteiten die zich richten op het veranderen van seksuele geaardheid en genderidentiteit.

Volgens het kabinet is het echter lastig om vast te stellen wanneer er precies sprake is van homogenezingstherapie. Het doel van de therapie kan volgens de bewindslieden namelijk nog weleens verschillen.

Vijftien in Nederland

In Nederland zijn er zo'n vijftien organisaties of individuen die zich richten op het wijzigen van seksuele geaardheid. Volgens onderzoek kunnen deze therapieën leiden tot depressies, suïcidale gedachten, vereenzaming en seksuele problemen.

Ster advertentie
Ster advertentie