Up 2 Date

Hulpmiddelen vanuit Nederland naar Suriname vanwege 'onbeheersbaar' coronavirus

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Hulpmiddelen vanuit Nederland naar Suriname vanwege 'onbeheersbaar' coronavirus

Vrijdagavond heeft president Chan Santokhi van Suriname tijdens een persconferentie gezegd dat de coronasituatie in het land niet meer beheersbaar is. Demissionair minister Hugo de Jonge zegt om die reden deze week nog hulpmiddelen naar Suriname te sturen.

Totale lockdown

Vanaf maandag geldt er in Suriname gedurende 2,5 week een totale lockdown. Voor de ziekenhuizen geldt dan code paars (het hoogste risiconiveau in het land). Volgens Santokhi is er een tekort aan zuurstof, opvangcapaciteit en hulpverleners. Bovendien blijft het aantal besmettingen oplopen.

Hulpmiddelen

Nederland gaat binnen enkele dagen hulpmiddelen sturen naar Suriname vanwege de "schrijnende coronasituatie", aldus demissionair ministier De Jonge in een tweet. Ook vertrekt er versneld medisch personeel vanuit Nederland naar Suriname om te helpen in de ziekenhuizen. De hulpmiddelen bestaan volgens De Jonge onder meer uit zuurstofcontainers, die met hulp van defensie zo snel mogelijk naar Suriname zullen worden gebracht. Volgens De Jonge ligt hulp vanuit Nederland voor de hand "gezien ons bijzondere relatie met Suriname en de nauwe verwantschap tussen onze samenlevingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tekort aan vaccins

In Suriname is er ook een tekort aan vaccins. Nederland zou vanaf 21 juni 500.000 tot 750.000 doses sturen, waarover Santokhi zei dat die mogelijk al eerder beschikbaar zouden zijn. De Jonge houdt in een kamerbrief echter vast aan de leveringen vanaf 21 juni. De komende dagen zal verder in kaart worden gebracht welke hulpmiddelen er nog meer naar Suriname kunnen worden gestuurd.

FunX 4 Su

De coronapandemie treft Suriname harder dan ooit. Er is op dit moment sprake van de hoogste alarmfase en er worden gemiddeld 200 besmettingen per dag gemeld op een totaal van 600.000 inwoners. Op de intensive care geldt code zwart. Er is een tekort aan middelen en aan medische krachten. Daarom heeft Suriname jouw hulp hard nodig. Doneren kan via deze link!

Eerst meer lezen? Check alle info en verhalen op FunX.nl/4su.

Ster advertentie
Ster advertentie