Sport

UEFA onderzoekt gedrag Oostenrijker Arnautovic na racistische uitspraken

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. UEFA onderzoekt gedrag Oostenrijker Arnautovic na racistische uitspraken

Wie afgelopen zondag de wedstrijd tussen Oostenrijk en Noord-Macedonië heeft gezien, kan zich vast nog herinneren dat de Oostenrijkse voetballer Marko Arnautovic na zijn doelpunt eerder woedend was dan opgetogen. Zo zou hij daarna racistische uitspraken gedaan hebben, gericht tegen zijn tegenstander Ezgjan Alioski. Naar aanleiding daarvan stelt de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond een onderzoek in naar het gedrag van Arnautovic.

Mogelijk politiek beladen

De invaller scoorde in de laatste minuut van de reguliere tijd de beslissende doelpunt en ging vrijwel direct daarna flink tekeer tegen Alioski. De reden daarvoor is mogelijk politiek beladen. Arnautovic en Alioski komen namelijk uit respectievelijk Servië en Albanïe. De verhoudingen tussen die twee landen zijn gespannen, vanwege de onafhankelijkheid van de voormalige Servische provincie Kosovo, waar veel Albanezen wonen. Na Arnautovic' uitbarsting moest aanvoerder David Alaba zijn best doen om de speler in bedwang te houden.

Excuses

De Noord-Macedonische voetbalbond vond het gedrag van Arnautovic te ver gaan en had de UEFA gevraagd om hem daarvoor te straffen. De Oostenrijker voerde kort na de wedstrijd een gesprek met Alioski waarbij het erop leek dat hij zijn excuses aanbood en Alioski deze aanvaardde. Ook in de media maakte hij zijn excuses en gaf hij aan geen racist te zijn. Dat neemt niet weg dat de Europese voetbalbond alsnog onderzoek doet naar de voetballer. De UEFA geeft aan later met meer informatie te komen omtrent het onderzoek.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie