Sport

Racismeincident in Spanje: twee spelers lijnrecht tegenover elkaar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Racismeincident in Spanje: twee spelers lijnrecht tegenover elkaar

Tijdens een voetbalwedstrijd afgelopen zondag in Spanje tussen Cádiz en Valencia zou er volgens Valencia-speler Mouctar Diakhaby sprake zijn geweest van een racistische belediging aan zijn adres. Cádiz-speler Juan Cala zou Diakhaby "n*gro de mierda" hebben genoemd, wat vertaald zou kunnen worden als 'strontn*ger'. Cala ontkent dit echter met klem: "Ik word ten onrechte gelyncht in de media."

Quote

Als dit zo doorgaat, stop ik met voetballen.

Juan Cala

Cala ontkent

Diakhaby en Cala kregen het aan de stok na een stevig duel. Na een woordenwisseling besloten Diakhaby en zijn ploeggenoten van het veld te lopen, omdat Cala hem racistisch zou hebben bejegend, wat Cala nu heeft ontkend op een persconferentie. "Helaas ben ik genoodzaakt om deze persconferentie te geven. Ik word ten onrechte gelyncht in de media. Als dit zo doorgaat, stop ik met voetballen", begon de speler van Cádiz zijn verhaal. 'Ik heb nooit n*gro de mierda' gezegd. Ik wilde een vrije trap en Diakhaby zei dat ik op moest staan. Ik zei dat hij me met rust moest laten. Daarna beschuldigde hij me opeens van racisme. Hij heeft me verkeerd verstaan of iets verzonnen, ik weet het niet", aldus Cala.

Uitleg Diakhaby

Kort voordat de persconferentie van Cala begon, plaatste Diakhaby een video op Twitter waarin hij voor het eerst zijn verhaal doet over het incident. "Het is nu enkele dagen geleden en ik heb de rust om te praten over wat er gebeurd is in Cádiz", aldus de 24-jarige Fransman. "De woorden die een speler van Cádiz tegen me zei waren: 'N*gro de mierda'. Dat is niet te tolereren." Diakhaby zegt ook dat Cala de kleedkamer in wilde om zijn excuses aan te bieden. "Hij wilde dat we daarna terugkeerden op het veld. Maar excuses vonden wij te weinig om deze zaak op te lossen."

Uiteindelijk werd de wedstrijd uitgespeeld zonder Diakhaby, die zich liet wisselen. Hij wilde niet dat zijn ploeg gestraft zou worden met een nederlaag door gezamenlijk niet meer terug te keren op het veld. De Fransman sluit zijn video af door te zeggen dat het incident hem veel pijn heeft gedaan. "Inmiddels voel ik me weer goed, maar het heeft me echt pijn gedaan. Ik hoop dat La Liga een straf gaat uitdelen. Ik ben blij met de steun van mijn ploeggenoten, mijn trainers en de club, die me volledig steunen in deze zaak."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Juridische stappen

Cala zei op de persconferentie ook nog dat hij juridische stappen wil ondernemen tegen mensen die hem bedreigen via sociale media. "Mijn advocaat is bezig alle informatie te verzamelen. Ik ga juridische stappen ondernemen tegen iedereen die heeft geprobeerd mijn eer te schaden. In onze grondwet staat dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is."

De 31-jarige Spanjaard zegt geschokt te zijn door de aantijging van racisme. "Ik ben al twaalf jaar prof en heb samengespeeld met Chinezen, Afrikanen, Zuid-Amerikanen, noem maar op. Zij zullen allemaal zeggen dat ik geen racist ben", zegt Cala, die in eerste instantie wilde stoppen met voetballen door alle commotie die is ontstaan. "Iedereen heeft me al veroordeeld, zonder dat ik de kans heb gehad om mijn kant van het verhaal te vertellen. Ik heb tegen de voorzitter gezegd dat ik wilde stoppen. Hij heeft me overtuigd om kalm te blijven en alles te vertellen, om duidelijk te maken dat ik onschuldig ben."

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie